V Sočo prispela druga skupina otrok iz Gaze

Na rehabilitacijo v rehabilitacijski inštitut Soča je prispela skupina 10 otrok iz Gaze. Cilj rehabilitacije je otroke usposobiti za boljše gibanje ter jim omogočiti, da bi lahko lažje poskrbeli zase in čim prej zaživeli normalno življenje

Objavljeno
13. oktober 2009 15.02
Ti. K.
Ti. K.
Ljubljana - Na rehabilitacijo v rehabilitacijski inštitut Soča je prispela skupina 10 otrok iz Gaze, starih od šest do petnajst let. Spremljata jih dve spremljevalki in dve fizoterapevtki, ki se bosta na inštitutu v tem času izobraževali.

Že junija so v Soči uspešno izvedli rehabilitacijo 21 palestinskih otrok. Pri obeh projektih sodelujeta Mednarodna ustanova - fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF) in Urad predsednika Republike Slovenije.

 

Cilj rehabilitacije je otroke, ki so žrtve januarskih spopadov med izraelsko vojsko in gibanjem Hamas, usposobiti za boljše gibanje ter jim omogočiti, da bi lahko lažje poskrbeli zase in čim prej zaživeli normalno življenje. Na inštitutu bodo ostali skoraj 3 tedne, večina med njimi pa bo polegintenzivnih medicinskih obravnav prejela tudi nove opornice ter proteze za noge in roke.


Slovenija je med prvimi evropskimi državami, ki ji je uspelo organizirati tako humanitarno akcijo, projekt pa ne bi bil izvedljivbrez finančne pomoči nekaterih drugih držav. Republika Slovenija in Združene države Amerike so namreč za rehabilitacijo dveh skupin otrok iz Gaze skupaj namenili 241.390,85 EUR.

 

Na območju Gaze zaradi pogostih spopadov in pomanjkljive oskrbe še vedno ostaja veliko pomoči potrebnih otrok. V Gazi naj bi bilo okoli šest tisoč poškodovanih oziroma ranjenih ljudi, od tega naj bi bilo vsaj dva tisoč otrok.

 

Mag. Robert Cugelj, generalni direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Republike Slovenije - Soča je ob prihodu druge skupine otrok dejal: »Veseli nas, da je v Slovenijo prispela tudi druga skupina otrok iz Gaze, ki jim z našimi izkušnjami tudi na področju rehabilitacije žrtev min lahko nudimo pogoje za uspešno okrevanje in pripomoremo, da čim prej zaživijo kar se da normalno življenje. Ponosni smo lahko, da v sodelovanju z Uradom predsednika republike in ITF pomagamo v tovrstnih mednarodnih humanitarnih projektih, kar je priznanje za Slovenijo, za vse posameznike in za kakovostno delo vseh zaposlenih na inštitutu.«