V soju žarometov

Vlada se po rušitvi objektov družine Strojan v Dečji vasi pri Ambrusu težko sklicevala zgolj na legalizem in avtonomno odločitev inšpektorata.

Objavljeno
21. december 2006 22.00
Policijska zapora ceste v Ambrus
Glede na podatek, da je tri četrtine romskih naselij v Sloveniji nelegalnih, se bo vlada po današnji rušitvi objektov družine Strojan v Dečji vasi pri Ambrusu težko sklicevala zgolj na legalizem in avtonomno odločitev inšpektorata za okolje in prostor. Veliko bolj verjetno in tudi razumljivo je, da poskuša zapreti vsaj eno poglavje zgodbe Strojan, namreč preprečiti tako rekoč dnevne migracije članov družine med Postojno in Ambrusom ter se s tem izogniti novi spirali konfliktov. To lahko nekdo, denimo odhajajoči varuh človekovih pravic Tomaž Hanžek, označi tudi za napačno potezo, pa vendarle se zdi edina logična, saj bi sicer zavrteli čas nazaj in se spet znašli v začetku novembra, ko je počilo.

Mirko Strojan menda napoveduje tožbo zoper vlado in policijo, kar se zdi že nekoliko neokusno. Silovita medijska pozornost, ki je skoraj brez izjeme favorizirala romsko družino in demonizirala krajane Ambrusa, obiski najvišjih predstavnikov vlade in celo komisarja Sveta Evrope za človekove pravice so poglavarju romske družine bržkone nekoliko stopili v glavo. Strojanovi so se v Postojno res umaknili v napetih okoliščinah, vendar je ozadje konfliktnega razmerja med Romi in domačini Ambrusa sedaj precej bolj transparentno, zato je vloga romske brezmadežne žrtve že presegla meje sprejemljive melodramatičnosti.

Nesporno namreč je, da so Strojanovi objekte postavili na nezazidljivem območju in da formalnopravno prihodu buldožerjev ni kaj očitati. Mirko Strojan bi verjetno ubral najbolj pametno taktiko, če bi z vlado v čim krajšem času sklenil dogovor, saj je zdaj – obsijan z medijskimi žarometi – še v privilegiranem položaju. Ko bodo žarometi ugasnili in bo tema zginila z naslovnic časopisov in udarnih terminov elektronskih medijev, se bo družina Strojan pač pridružila množici drugih slovenskih državljanov, tako Romov kakor Slovencev, ki se morajo pri podiranju nelegalnih objektov ali deložacij znajti, kakor vedo in znajo.