V soline preko pomožnega mostička

Začasen most bo stal približno 50.000 evrov, zgrajen bo v pribižno desetih dneh.

Objavljeno
16. februar 2015 17.20
Most čez Jernejev kanal zaprt
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Sečovlje - Delavci Solin že zabijajo osem do deset metrov dolge pilote iz borovega lesa za pomožni leseni most čez Jernejev kanal, ki bo omogočil prenovo uradno zaprtega mostu in dostop do sečoveljskih solin in krajinskega parka.

Most bo dolg 27 in širok 1,6 metra, poleg njega pa bodo morali zgraditi še deset metrov mostička čez drugi kanal, da bodo lahko prišli do ceste.

Začasen most bo stal približno 50.000 evrov, zgrajen bo v pribižno desetih dneh, v Solinah pa še ne vedo, kako hitro bodo zanj dobili uporabno dovoljenje. Zadnje štiri tedne nimajo v parku niti enega obiskovalca, kar je za poslovanje parka velik udarec.

Ministrstvo namerava sicer za prenovo zagotoviti intervencijska sredstva, toda za nabavo materiala bodo morali objaviti javno naročilo, zaradi česar most skoraj zagotovo ne bo popravljen pred poletjem.

V tem primeru bo zelo otežen odvoz soli, kar lahko podjetje Soline po lanski katastrofalni sezoni povsem dotolče. V tednu dni bodo znani rezultati študije o nosilnosti starega mostu, v tem času pa pričakujejo tudi odgovor na njihovo pritožbo na inšpekcijsko odločbo.