V Solkanu spominsko obeležje v obliki protitankovske ovire

Vsem, ki so leta 1990 in 1991 z in brez orožja delovali za samostojno Slovenijo, so v Solkanu odkrili spominsko obeležje v obliki protitankovske ovire. V obdobju osamosvajanja je bil slovenski narod enoten, zato je tudi zmagal, je dejala Jelušičeva.

Objavljeno
19. september 2009 21.08
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Solkan - Vsem, ki so leta 1990 in 1991 z in brez orožja delovali za samostojno Slovenijo, so v Solkanu odkrili spominsko obeležje v obliki protitankovske ovire. V obdobju osamosvajanja je bil slovenski narod enoten, zato je tudi zmagal v vojni, je poudarila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, sicer slavnostna govornica na prireditvi.

 

"Primorska je vedno soustvarjala slovensko zgodovino na svoj, še posebej trdoživ in narodno zaveden način," je na slovesnosti, ki jo je pripravilo novogoriško območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Veteran, povedala Jelušičeva. Po njenih besedah je Primorska kot prva v Evropi okusila grozote fašizma, zaradi česar se je med drugo svetovno vojno množično in enotno uprla okupatorju.

 

Podoben duh je leta 1991 vel iz teritorialcev, miličnikov in drugih, ki so si z ali brez orožja prizadevali za samostojnost Slovenije, je poudarila Jelušičeva. Pogumne in odločne so bile takratne odločitve, veliko pa jih je ostalo skritih. "Hvaležni smo tudi za vse tisto, kar boste zamolčali, ker veste, da bi nas mogoče razdvajalo," se je ministrica obrnila na predsednika veteranskega združenja Veteran Nova Gorica Srečka Lisjaka.

 

Dotaknila se je tudi sodelovanja vojakov, policistov in civilistov v mirovnih operacijah in svetovnih kriznih žariščih. "Sposobni smo malih dejanj, iz katerih rastejo velika dejanja," je opozorila. Po njenem svet lahko le s skupnimi močmi premaga zlo vojn, nasilje, bedo in sovraštvo.

 

Prireditev, ki so jo z glasbo in pesmijo sooblikovali učenci solkanske osnovne šole in mestni pihalni orkester, se je začela s simbolnim veteranskim dejanjem, je dogodke izpred skoraj dveh desetletji orisal Alojz Hvala, leta 1991 odgovoren za obrambne priprave v Solkanu. Po njegovih besedah je v osamosvojitveni vojni aktivno sodelovalo 330 Solkancev, kraj pa ni utrpel nobene človeške žrtve ali materialne škode. Na zasebni hiši, kjer je bilo med osamosvojitveno vojno skladišče orožja, so danes odkrili spominsko ploščo, je dodal.

 

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Veteran je slovesnost pripravilo v sodelovanju z novogoriško občino in krajevno skupnostjo Solkan.