V ŠOS veseli, ker je vlada držala obljubo

Vlada je na današnji seji zagotovila denar za subvencionirane prevoze do konca leta.

Objavljeno
05. junij 2014 20.44
LJUBLJANA, 05.08. 2010, avtobus, promet... Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Vlada je na današnji seji iz proračunske rezerve ministrstvu za infrastrukturo in prostor za subvencioniranje prevozov dijakov in študentov zagotovila nekaj več kot 13,4 milijona evrov. Ta denar naj bi zadostoval za subvencije do konca leta.

Zavezo, da bo zagotovila sredstva za subvencioniranje avtobusnih in železniških prevozov za vse preostalo koledarsko leto, je vlada dala po torkovem protestu dijakov in študentov.

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so z današnjim sklepom vlade zadovoljni. Njen predsednik Žiga Schmidt je dejal, da so veseli, da je vlada držala obljubo in zagotovila sredstva do konca leta. Vseeno pa po njegovih besedah ostaja grenak priokus glede na to, da gre za zakonsko predvideno pravico in da je vlada na ta način zanemarila mlade ravno v času, ko je socialni položaj med njimi najslabši.

Schmidt pravi, da so v zadnjem letu konstruktivno sodelovali pri pripravi zakonov in velikokrat naleteli na večje probleme oz. bi prej dosegli svoje, če bi javno izrazili svoje nestrinjanje ali protestirali. Zato poudarja, da bi se država lahko zamislila, »da se zadeve hitro rešijo takoj, ko greš na ulico, ko pa poskušaš biti konstruktiven, pa te ne poslušajo ali te ne slišijo«.

Vlada je danes zagotovila tudi 100.000 evrov za plače delavcev v JGZ Pohorje Mirna.