V Spodnji Idriji  se bodo ogrevali vsak po svoje

Idrijska občina je odstopila od projekta daljinskega ogrevanja na lesno biomaso za Spodnjo Idrijo.

Objavljeno
07. november 2012 19.34
uho_idrija
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Idrija - Z morebitnim izvajalcem se namreč niso uspeli zagotoviti zemljišča za kotlovnico. Spodnjeidrijčani se bodo tako še naprej greli vsak po svoje, predvsem pa dražje.

Edini primeren prostor v Spodnji Idriji za gradnjo toplarne je po mnenju ljubljanskega podjetja Ekotoplota tamkajšnja idustrijska cona. Kakor je povedal njegov predstavnik Igor Roblek so izbrali nekaj primernih lokacij, vendar so bili vsi pogovori s tamkajšnjimi lastniki neuspešni. Pogovarjali so se s podjetji Iles, Kolektor Koling in Hidria, vendar niso prišli niti tako daleč, da bi se začeli pogajati o odkupni ceni. »Na žalost smo končali na prvi stopnji. Imamo znanje in sredstva, toda brez zemljišča ne moremo nič,« je povedal Roblek.

»V tehnološkem parku Hidrie zaradi že siceršnjega velikega pomanjkanja prostora in njegove namembnosti za visokotehnološke razvojne in proizvodne centre za to vsebino objektivno ni prostora. Krajevna skupnost zato za ta namen predlaga zemljišča pod Počivalom, ki se ustrezno vežejo tudi na projekt Koreja, ki zelo zamuja,« je predlagal predsednik poslovodnega odbora Hidrie in tamkajšnje krajevne skupnosti Iztok Seljak. Za Ekotoploto je gradnja kotlovnice sredi naselja neizvedljiva zaradi več vzrokov, kot so med drugim dovoz in izpusti pare, je poudaril Roblek.

Župan Bojan Sever je priznal, da tovrstnih težav za več milijonov evrov vreden projekt, ni predvidel. Za nameček je izvajalec zdaj že zamudil rok za razpis, s katerim bi projektu lahko zagotovil do 30 odstotkov evropskih nepovratnih sredstev. »Cena ogrevanja bi bila gotovo tako ugodna, da bi se vsi priključili na sistem, predvsem tisti, ki se ogrevajo na kurilno olje,« je dejal Sever. Objekti, toplotno ogrevani z lesno biomaso, bi namreč plačevali 96 evrov za megavatno uro, medtem ko zdaj plačujejo najmanj 130 evrov.