V središču Kamnika odprli obnovljeno šolo

OŠ Toma Brejca je po obnovi, ki je stala 10,5 milijona evrov, še enkrat večja od stare.

Objavljeno
27. maj 2014 16.39
Odprtje OŠ Toma Brejca Kamnik
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kamnik - V Kamniku so včeraj tudi uradno odprli obnovljeno OŠ Toma Brejca, v kateri poteka pouk sicer že od konca februarja oziroma konca zimskih počitnic.

Šola, v kateri se vsak dan zvrsti 450 učencev iz 19 oddelkov ter 53 učiteljev in drugih zaposlenih, je pravzaprav popolnoma nova: še enkrat večja kot je bila starejša, veliko bolj svetla je in sodobna. Velika pridobitev je prostorna knjižnica, jedilnica, sodobno opremljene učilnice, kabineti za vse učitelje, telovadnica in tudi od države predpisano zaklonišče za 300 ljudi.

Stroški celotnega projekta (gradnja, študije, dokumentacija, nadzor itd.) so znašali 10,53 milijona evrov, med gradnjo, ki je trajala 15 mesecev, šolarji pa so imeli pouk na osmih lokacijah, je bilo potrebno narediti kar 70 sprememb. »S finančnega vidika so imele vpliv le spremembe izvajalca gradbeno, obrtniško in inštalacijskih del,« je zapisal v gradivu za občinski svet oziroma končnem poročilu direktor občinske uprave Ivan Kenda.
Po dosegljivih podatkih so bili stroški nekaj več kot milijon evrov višji od načrtovanih.

Obnova šole, ki je bila statično najmanj varna šola v Kamniku, se je začela novembra 2012, ko je izvajalec SGP Graditelj začel s podiranjem in izkopi. Stara šola je imela 2696 kvadratnih metrov neto površin, novi, pet etažni objekt, ima 7400 kvadratnih neto uporabnih površin in 4200 kvadratnih metrov zunanje ureditve. Šola ima zdaj 26 učilnic in ustreza 24-oddelčni osnovni šoli in ima kapacitete za zagotavljanje potreb povečanega vpisa otrok.

Na občini Kamnik so pojasnili, da bodo iz občinskega proračuna zagotovili 7,5 milijona evrov, k sofinanciranju pa se je zavezala tudi država. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je namreč na razpisu odobrilo tri milijone evrov, od tega so jih do zdaj v Kamnik nakazali 1.054.830 evrov.