V srednjeveškem biseru ne bo več smrdelo

Vipavski Križ bo dobil novo infrastrukturo. S tem se odpirajo vrata razvoju turizma v tem srednjeveškem biseru.

Objavljeno
23. september 2014 22.05
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Vipavski Križ – »To je za nas zgodovinski dan,« je dejal predsednik krajevne skupnosti Harij Bat ob podpisu pogodbe za celovito prenovo infrastrukture. Z naložbo, ki bo končana v letu dni, se odpirajo vrata razvoju turizma v tem srednjeveškem biseru.

»Za življenje tu razmere niso najboljše: pitna voda je zelo slaba, kanalizacije sploh ni, večina hiš nima niti odtokov, zato je smrad neverjeten. Dostop do interneta je slab, udari strele so naš redni obiskovalec,« je povedal Harij Bat.

Od turistov nimajo nič

Na naše vprašanje, kako na takšno infrastrukturo kraja, sicer enega najlepših slovenskih kulturnih spomenikov, gledajo turisti, je odgovoril: »K nam pride tudi po sedem avtobusov turistov na dan. Zlasti smrad kraju ne more biti v ponos. Poleg tega obiskovalec v Vipavskem Križu ne more spiti niti kozarca vode, soka ali vina.« Težave so tudi z javnimi stranišči: če se obiskovalci napovejo vnaprej, zanje odprejo dvorano krajevne skupnosti in grajsko klet, kjer stranišča so, sicer utegnejo turisti od blizu in daleč ostati z dolgimi nosovi.

»Računamo, da bo po dokončani naložbi vrata na novo odprl vsaj en gostinski lokal, če pa bomo dobili še lastništvo gradu, bi lahko v njem uredili marsikaj,« načrtuje predsednik krajevne skupnosti Vipavski Križ. Po njegovih besedah si slikoviti kulturni spomenik, ki se dviga na enem od za območje značilnih gričev sredi Vipavske doline, ogledujejo turisti iz vse Evrope, med katerimi prednjačijo Nemci, Angleži, Francozi, Švicarji in Avstrijci. Toda kraj ima od tega bore malo: gostinskega lokala namreč ni, vstopnin ne pobirajo.

Ambientalna razsvetljava

Ta doba se utegne s prenovo Vipavskega Križa končati. Občina Ajdovščina je namreč z idrijsko družbo SGP Zidgrad podpisala pogodbo za ureditev infrastrukture, v sklopu katere bodo uredili fekalno in meteorno kanalizacijo, rekonstruirali vodovod, zgradili čistilno napravo in posodobili javno razsvetljavo. Po besedah vodje občinskega oddelka za investicije, gospodarstvo in gospodarske javne službe Alenke Čadež Kobol skupna vrednost naložbe znaša 1,8 milijona evrov. Občina bo zagotovila 31 odstotkov zneska, preostali del bodo nepovratna sredstva EU.

Rok za dokončanje del je 15. september prihodnje leto. Projektno dokumentacijo so izdelala štiri podjetja, Nada Gomilšek Curk iz družbe Arhikon pa pravi, da je projekt zelo zahteven. Vaške ulice bodo na novo tlakovali, ustvarjanju ambientalnosti pa se bo podredil tudi nov sistem javne razsvetljave: poleg stoječih svetilk na ulicah in trgih bodo namreč podhode in zanimive fasade osvetljevale še talne svetilke.