V Stari Cerkvi ustrelili volka

Volka, ki je imel poškodovano zadnjo nogo, so na tem območju opazili že pred četrtkom

Objavljeno
11. oktober 2012 19.13
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje - Danes zjutraj so v Stari Cerkvi, vasi na kočevskem polju, kjer živi nekaj manj kot 300 prebivalcev, ustrelili volka. Žival se je zadrževala na ozkem pasu med glavno cesto in železniško progo, imela naj bi poškodovano zadnjo nogo. Že nekaj dni so jo videvali na tem območju, čeprav volkovi veljajo za izredno plahe živali, ki se ljudem in naseljem izogibajo.

»Odstrel je bil opravljen v skladu z odločbo za odstrel volkov,« pravi Miran Bartol, vodja odseka za lovstvo in divje živali na kočevskem zavodu za gozdove. Pravilnik o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, ki je začel veljati 1. oktobra, dovoljuje, da lahko v letu dni na Kočevsko-Belokranjskem lovskem upravljavskem območju odstrelijo dva volka, razlaga Bartol: »To so redni posegi v populacijo, ki so dovoljeni. Bolje pa je, da to naredimo v krajih, kjer so divje živali za ljudi moteče.« Na omenjenem območju bodo lahko ustrelili še enega volka od skupaj osmih volkov, ki jih lahko v letu dni v Sloveniji odvzamejo iz populacije.


Slovenija ima, po zadnjih podatkih strokovnjakov, od 32 do 43 osebkov, oziroma, pravi Bartol, je pri nas do 50 volkov: »Od tega so trije do štirje tropi na Kočevsko-Belokranjskem lovskem upravljavskem območju, kar pomeni, da je tu kakšnih 20 volkov.«


Volk, ki so ga ustrelili v Stari Cerkvi, je bil samec, težak okrog 25 kilogramov in star približno dve leti. Opazila ga je domačinka, ker je zadavil domačo žival, mačko. Poklicala je policijo, ti lovce, ki so žival, ki ne spada v kulturno krajino, ustrelili. V bližini, pri Mrtvicah, je tudi prehod za živali, pravi Bartol, vendar je nenavadno, da se je volk zadrževal na tem območju, saj so volkovi ponavadi plašne živali. V kakšnem zdravstvenem stanu je bila žival pa bo pokazala podrobnejša analiza.


Ivan Kos, predstojnik katedre za ekologijo in varstvo okolja na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, dodaja, da je načrtovani redni odstrel - tudi če je laični javnosti to težko razumeti - pomemben del varovanja te vrste. Strokovnjaki namreč pred posamezni osebek postavljajo ohranjanje vrste, še pred to pa ohranjanje ekosistema. »V tem primeru je smrt osebka podrejena ohranjanju populacije,« pravi Ivan Kos.