V Stični poteka srečanje mladih katolikov

Sporočilo mladim: ena od vrednot, ki jo človek v življenju potrebuje, je upanje.

Objavljeno
20. september 2014 16.09
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Stična - Samostan Stična je danes spet kraj množičnega srečanja mladih katolikov iz vse Slovenije. Pod okriljem Skupnosti katoliške mladine (SKAM) se jih je zbralo več kakor 6000, ki se zabavajo ob zvokih ansambla in animatorjev.

Tradicionalna prireditev poteka vsako tretjo soboto v septembru. Ob 16. uri pa mladi katoliki pričakujejo tudi predsednika republike Boruta Pahorja.Celotno dogajanje poteka pod geslom »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo
je nebeško kraljestvo«. Sveto mašo ob pomoči škofov in številnih duhovnikov bo daroval koprski škof Jurij Bizjak. Eno od sporočil vsem mladim je tudi, da vsi problemi in težave, s katerimi se srečujemo, izvirajo iz najglobje krize bivanja. Ena od vrednot, ki jo človek v življenju potrebuje, pa je upanje. Mladi obiskovalci tokrat lahko izbirajo med 28 delavnicami, ki so razdeljene v tri tematske sklope: Kot potrebujemo pogum, da smo srečni, potrebujemo pogum, da živimo preprosto; Dolžni smo biti pozorni in čuječi, da premagamo skušnjavo brezbrižnosti ter tretji sklop delavnic poteka z naslovom Ubogi so resnično naši učitelji.

Da vsako leto prihaja v Stično velika množica mladih, imajo po besedah škofa Bizjaka, največ zaslug župnije in organizatorji prireditve. »Mladi se zelo radi družijo, se veliko in odprti drug do drugega. Da se vsako leto zberejo v tolikšnem številu pa ima zagotovo velik vpliv tudi vsakokratno geslo prireditve. Ta tokrat glasi Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo,« je za spletno Delo povedal škof Bizjak.

Na dveh okroglih mizah o prihodnosti naše države in Evropske unije so sodelovali predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Tadej Bajd, predsednik državnega zbora Milan Brglez, celjski škof Stanislav Lipovšek, rektor zagrebške katoliške univerze (Hrvatsko katoličko sveučilište) Željko Tanjić in nadvojvoda Georg von Habsburg. Na prireditvi je navzoč tudi apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz.