V strankah različni odzivi na padec plačne reforme

Medtem ko opozicija poudarja, da so že v razpravah v državnem zboru opozarjali na nesprejemljive rešitve plačne reforme, v koaliciji odločbo ustavnega sodišča še preučujejo.

Objavljeno
27. december 2006 19.37
Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč
Ljubljana - Medtem ko v opozicijskih poslanskih skupinah v odzivu na odločitev ustavnega sodišča o plačni reformi v javnem sektorju opozarjajo, da so že v razpravah v državnem zboru opozarjali na nesprejemljive rešitve v zakonodaji o novem plačnem sistemu, v koaliciji odločbo sodišča še preučujejo oziroma kljub spoštovanju odločitve sodišča opozarjajo na nekatere dobre rešitve.

V SDS odločbe še ne morejo komentirati, ker jo še preučujejo, so povedali v največji koalicijski poslanski skupini.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je dejal, da spoštujejo vsako odločbo ustavnega sodišča, čeprav takšne odločitve niso pričakovali in jih je presenetila. Ko je DZ to zakonsko materijo obravnaval, po besedah Horvata v poslanski skupini niso razumeli, da z razvrščanjem sodnikov v plačne razrede posegajo v neodvisnost sodne veje oblasti. Smiselno se jim je tudi zdelo, da so v zakon vključili stimulativni del plače, o katerem bi odločal sodni svet. "Mi smo razumeli, da se bo morda na ta način produktivnost sodnikov nekoliko dvignila, pri čemer smo se očitno zmotili."

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je dejal, da sicer odločitve ustavnega sodišče ne pozna, kljub temu pa je pojasnil, da je bila do neke mere celo pričakovana, saj je bila na ustavnem sodišču od začetka marca. Spomnil je na razprave na parlamentarnih odborih in v državnem zboru, kjer je bilo zaznati največ nesoglasij prav s področja sodnikov in tožilcev.

DeSUS: Takšno odločitev smo pričakovali

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je opozoril, da je najmanjša vladna stranka v DZ reformi nasprotovala, zato so odločitev pričakovali. Spomnil je na njihove pripombe na zmanjšanje dodatka za delovno dobo, ker bi to prizadelo najstarejše delavce, in na to, da "gre za spremembo za nazaj". Pomembno je, da je ustavno sodišče presodilo, da morajo biti pogoji za izplačevanje delovne uspešnosti zapisani v zakonu in da je treba ustavno načelo neodvisnosti sodnikov upoštevati tudi na področju plač, je še dejal vodja poslancev DeSUS.

LDS: Smo zelo zadovoljni z odločbo

V poslanski skupini LDS so zelo zadovoljni z odločbo, ker so vseskozi opozarjali na neustavnost novega plačnega sistem, predvsem v delu, ki se nanaša na sodnike. "Izhajali smo iz temeljnega demokratičnega načela delitve oblasti na tri veje oblasti in temeljnega ustavnega načela, da so sodniki pri opravljanju svoje funkcije neodvisni in samostojni," je povedala poslanka Darja Lavtižar Bebler.

Spomnila je na opozorila največje opozicijske stranke, da si želi vladajoča koalicija podrediti tudi sodno vejo oblasti. Dodala je, da so iz povsem načelnih razlogov glede delitve oblasti in neodvisnosti sodstva nasprotovali novemu sistemu, pa tudi v takšnih primerih koalicija ostane gluha za predloge opozicije, ki so bili predstavljeni pravočasno. Poslanka LDS je opozorila tudi na nedavno razpravo ministra za javno upravo Gregorja Viranta v državnem zboru, ko je dejal, da si težko predstavlja, da bi ustavno sodišče nasprotovalo rešitvi glede nagrajevanja delovne uspešnosti sodnikov. Ustavno sodišče je očitno presodilo drugače, je dejala.

SD: Gre za začasno zamrznitev vladne plačne reformo vejavnem sektorju

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč ugotavlja, da je ustavno sodišče v bistvu začasno zamrznilo vladno plačno reformo v javnem sektorju. Tako kot Lavtižar Beblerjeva je spomnil na "resno in argumentirano" opozarjanje SD na nesprejemljive odločitve vlade in vladne večine ter na neupoštevanje nasprotnih argumentov.

"Prav bi bilo, da se to ve, da pristojni ministri, vlada in koalicija za zavestno neustavne rešitve, ki bi pomenile grob poseg v neodvisnost tretje veje oblasti, zdaj ne bi krivili kogar koli drugega ali pa se izgovarjali, da na možne posledice niso bili pravočasno opozorjeni. Namesto da bi urejanje sistema plač v javnem sektorju s sprejetimi odločitvami zaključili, ga moramo zaradi samovolje in nerazsodnosti vlade in koalicije začeti znova," je v sporočilu zapisal Potrč.

SNS: Obžalujemo, da Virant ni poslušal argumentov

Poslanec SNS Sašo Peče obžaluje, da Virant ni poslušal argumentov socialnih partnerjev in SNS. "Šli so z glavo skozi zid, pijani od moči," je ocenil. Hkrati je izrazil pričakovanje, da bo minister čim prej predstavil nove predloge. Po njegovem mnenju je odločitev ustavnega sodišča klofuta tako za Viranta kot tudi za državni zbor, ki je dal "žegen" k zakonom. Toda podprla jih koalicijska večina, ki mora prevzeti odgovornost. "Glede na odmeve pri sprejemanju zakonov je bila odločitev sodišča pričakovana," je še dejal poslanec SNS.