V Strunjanski park tudi s plavutkami

Največ pozornosti vzbuja morska pot. Odprta bo poleti in bo na globini 12 metrov potekala od rta Strunjan do Mesečevega zaliva.

Objavljeno
16. april 2014 01.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Strunjan – Katera največja jadranska školjka raste v muljastem morskem dnu krajinskega parka Strunjan? Katere slanuše uspevajo v tem parku in kaj sploh so to slanuše? Zakaj brnistra pred poletjem odvrže liste? To je samo nekaj vprašanj, na katera bo zlahka odgovoril tisti, ki se bo podal na štiri nove tematske poti v Krajinskem parku Strunjan.

Strunjanski park postaja vse bolj urejen in z vse več posebnostmi. V okviru Lokalne akcijske skupine Istre so po dveh letih končali projekt, v katerem so uredili štiri tematske poti, poleg tega so z ograjo zavarovali približno 350 metrov pohodnih poti med Izolo in Strunjanom ter izdali priročnik za vodnike z zgodovino in posebnostmi parka. Za tematske poti so pripravili delovne liste in zgibanke z vsemi posebnostmi, ki bi jih natančni obiskovalci morali spoznati.

Po kopnem gredo tri poti: botanična pod geslom Rastline od solin do klifa, kjer je mogoče spoznati od slanuš, slanih rastišč, morskih trav, črnega gabra ... do lovora in rožmarina, brnistre, kakijev in oljk. Geološka učna pot je doživetje zaradi prepadnih flišnatih klifov, ki so nastajali pred več kot 40 milijoni leti, in zaradi fosilov ter tektonske strukture kamnin. Geografska pot gre od morja na 80 metrov visoke klife in razgalja razgibano pokrajino z naravnim rezervatom – Stjužo, zalivom, ki so ga pred 200 leti Strunjančani zaprli z nasipom, da so lahko v njem gojili ribe.

Največ pozornosti vzbuja podvodna morska pot, ki bo odprta poleti za potapljače in plavalce z maskami v vodenih skupinah. Pot dolga 600 metrov poteka vzdolž obale od rta Strunjan do Mesečevega zaliva do 12 metrov globoko. Na štirih mestih bodo pod morje postavili informacijske table, potapljače pa opremili s potopnimi listi, na katerih je upodobljenih 40 najbolj značilnih morskih bitij: od morskih konjičkov, pajkov, do zvezd, muškatnih hobotnic, ježkov, vetrnic, leščurjev, rib in celo koral. Direktor parka Marko Starman je povedal, da so se povezali s podobnim morskim parkom Miramare pri Trstu in da bodo poskušali ponuditi ogled obeh parkov. Cene še niso določili, lahko pa bi bila približno 50 evrov za en podvodni obisk.

Do zdaj si je park v vodenih skupinah ogledalo od 1000 do 2000 obiskovalcev, drugih pa je bilo še veliko več, saj imajo tukajšnji hoteli na leto več kot 300.000 prenočitev.