V študentskih domovih Maribor prespalo le šest turistov

Dva turista sta ostala tri noči, četverica samo eno noč. Na voljo je 145 postelj.

Objavljeno
25. julij 2012 23.18
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Študentski domovi (ŠD) Maribor to poletje prvič del prenočitvenih zmogljivosti ponujajo tudi turistom, torej delujejo kot mladinski hoteli oziroma hostli. »V ŠD Maribor imamo največji 'hotel' v mestu,« je ob predstavitvi ponudbe dejala direktorica ŠD Lidija Divjak Mirnik. Vendar je zanimanje slabo; od 15. julija je prespalo le šest turistov.

»Kljub velikim pričakovanjem za polnjenje prostih zmogljivosti študentskih domov v času poletnih počitnic za zdaj ne beležimo velikega obiska gostov. Po informacijah zavoda za turizem, s katerim smo sklenili pogodbo o poslovnem sodelovanju za posredovanje prodaje prenočitvenih zmogljivosti študentskih domov, trenutno vlada zatišje in med prispelimi gosti ni zanimanja za bivanje v študentskih domovih,« je povedal direktorica ŠD Maribor Lidija Divjak Mirnik. Zasedenost zmogljivosti je bila v tem času manj kot pol odstotna.

Študentski domovi med 15. julijem in 15. septembrom tržijo 145 dvoposteljnih sob v domovih na Gosposvetski cesti (45 ležišč), v Tyrševi ulici (20 ležišč), kot tudi na nekoliko imenitnejših lokacijah na Lentu, Koroški cesti in v Gorkega ulici (skupaj 80 ležišč). Gostom je na voljo brezplačna neomejena uporaba internetnega omrežja, souporaba sanitarij in čajnih kuhinj, hramba koles ter proti doplačilu še parkirno mesto. Cene za prenočitev so od 13,20 do 19,80 evra.

Niso nelojalna konkurenca

Kljub nekoliko nižjim cenam študentski domovi za zdaj očitno ne bodo nelojalna konkurenca, kot so se, denimo, zbali v Hostlu Pekarna ob napovedi študenstkih domov, da bodo čez poletje hostli. Prenočitev pri njih stane od 17 do 25 evrov, Sonja Gregorn iz Mladinskega kulturnega centra Maribor, kamor spada omenjeni hostel, pa pravi, da do zdaj niso opazili vpliva konkurence. Poslujejo dobro, junija je bil zasedenost 45-odstotna, v juliju pa do zdaj 50-odstotna. Gregornova je prepričana, da je njihova ponudba boljša.

Adrijana Kidrič iz Turistično informacijskega centra Maribor, kjer sprejemajo rezervacije tudi za študentske domove, pravi, da posebnega razloga za slabši obisk ni. Nekateri si želijo bivati pri zasebnikih, drugi v hotelih. Gostom sicer predstavijo vse možnosti, odločitev pa je odvisna od posameznika. Dvema kolesarjema, denimo, študentski dom sploh ni dišal, a sta si po ogledu fotografij premislila in v domu ostala tri dni. V konkretnem primeru je šlo za najsodobnejši študentski dom Quadro.

Zavod za turizem Maribor je sodelovanje s študentskimi domovi že umestil v strategijo razvoja turizma. Maribor ima namreč, kot je pred kratkim povedal direktor turističnega zavoda Milan Razdevšek, dobro ponudbo namestitvenih zmogljivosti za običajne hotelske goste, medtem ko je bilo čutiti pomanjkanje sob za mlade, svobodnjake, kolesarje, pohodnike, udeležence prireditev ...

Turistični obisk 
v Mariboru se povečuje

Čeprav študentskim domovom oddajanje sob ne gre po načrtih, se turisti po podatkih sodeč Maribora na izogibajo. Nasprotno, v prvi polovici leta (podatkov za julij še ni) je mesto imelo za 10,5 odstotka več prenočitev kot v enakem obdobju lani. Zlasti sta bila »močna« april in maj s 36- oziroma 30-odstotno rastjo; junija je bilo gostov več za 19 odstotkov. Na zavodu za turizem ocenjujejo, da je povečanje posledica projekta Evropska prestolnica kulture 2012. Nekoliko slabši je obisk Pohorja, saj so v prvih šestih mesecih ustvarili 8,3-odstotni padec.