V tednu arhitekture na Primorskem 42 različnih dogodkov

V Novi Gorici projekcije filmov o arhitekturi, fotografske razstave in okrogle mize.

Objavljeno
01. oktober 2012 14.14
most
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica - Društvo primorskih arhitektov se med 29. septembrom in 7. oktobrom vključuje v vseslovenski Teden arhitekture in prostora. Letošnja nosilna tema je Prenova družbe - Prenova mest - Prenova stavb. Na Primorskem bo 42 različnih dogodkov.

V Novi Gorici pod skupnim imenom Nova Gorica 4 x MM - Mesto Meje, Mesto Moderne, Mesto Mladih, Moje Mesto pripravljajo vrsto prireditev, katerih namen je spodbuditi razpravo o načinu doživljanja mesta, njegovi identiteti in smeri razvoja.

V mestu so pripravili projekcije filmov o arhitekturi, prostoru in za mesto pomembnih arhitektih, napovedujejo pa tudi fotografske razstave in okrogle mize.

Ves teden si bo v centru mogoče ogledati predvideno prenovo osrednjih javnih površin v Novi Gorici - gre za Bevkov trg, Trg Edvarda Rusjana, mestno magistralo in osrednjo garažno hišo pod travnikom - in razstavo zgodovinskih fotografij o nastajanju mesta.

V Ajdovščini napovedujejo arhitekturne in fotografske razstave ter predavanja mladih in študentov arhitekture.

V Štanjelu, Kobdilju in Gorici bodo organizirali sprehode po zapuščini Maksa Fabianija v spomin na 50. obletnico smrti velikega primorskega arhitekta.

Katja Željan