V treh mesecih pisarna za izbrisane

Najpozneje v treh mesecih bo v Ljubljani začela delati pisarna izbrisanih stalnih prebivalcev Slovenije. Polovica denarja za triletno delovanje bo dobila iz Soroseve fundacije.

Objavljeno
05. januar 2007 07.00
Torek: Nekaj deset članov na novo organizirane skupine izbrisanih z imenom Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov (CIIA) pod vodstvom Aleksandra Todorovića je pred parlamentom opozorilo na še vedno nerešen status t.i. izbrisanih
Ptuj – Najpozneje v treh mesecih bo v Ljubljani začela delati pisarna izbrisanih stalnih prebivalcev Slovenije. Polovico potrebnega denarja za triletno delovanje bo dobila iz Soroseve fundacije. Z njim bo poleg potrebne opreme plačevala še enega ali dva zaposlena in storitve dveh slovenskih in še dveh italijanskih odvetnikov. Pisarna bo zbirala dokumentacijo o izbrisanih, ta pa bo namenjena pravnemu reševanju te težave na vseh ravneh.

Projekt za pisarno so zasnovali in pripravili v Mirovnem inštitutu v Ljubljani in z njim kandidirali pri Sorosevi fundaciji. Kot nam je povedal Aleksandar Todorović, so zdaj dobili sporočilo, da bo fundacija projekt tudi financirala. Žal včeraj nismo mogli dobiti izjave Neže Kogovšek z Mirovnega inštituta, ki celotni projekt vodi, da bi nam povedala, koliko sredstev in za kaj vse jih bo fundacija namenila. Izvajalec bo namreč inštitut, pisarna izbrisanih pa bo njegov avtonomni del.

Ker društvo izbrisanih in CIIA (Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov, ki jo je ustanovil in jo vodi Aleksandar Todorović) nimata niti denarja niti delovnih moči, doslej na enem mestu še niso zbrani dokumenti in podatki o izbrisanih, njihovih posamičnih usodah in poteh, mogočem reševanju njihovih posamičnih statusov in vsega drugega, kar bi težavo celovito osvetlilo z več strani. Ta pomanjkljivost se je pokazala tudi pri sestavljanju tožbe 11 izbrisanih na sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, ki so jo pripravili italijanski odvetniki.

Več v petkove tiskanem Delu