V treh zdravstvenih domih brezplačnih testiranj ledvic niso hoteli opraviti

V več zdravstvenih domovih po Sloveniji je danes ob svetovnem dnevu ledvic, ki bo v četrtek, potekalo brezplačno testiranje prisotnosti beljakovin v seču. Veliko ljudi se je za brezplačen test odločilo že danes, v treh zdravstvenih domovih pa testiranja niso hoteli opraviti.

Objavljeno
07. marec 2011 19.27
Diana Zajec, notranja politika
Diana Zajec, notranja politika
Ljubljana – Danes smo na delo.si in v Delu objavili seznam zdravstvenih ustanov po Sloveniji, ki naj bi ta teden – v sklopu svetovnega dneva ledvic, ki je v četrtek – izvajale brezplačno testiranje prisotnosti beljakovin v seču. Za brezplačni test (brez vnaprejšnjega naročanja in brez napotnice osebnega zdravnika) se je že prvega dne odločilo veliko ljudi. Nekateri med njimi pa so naleteli na neljubo razočaranje, saj v treh zdravstvenih domovih (ZD) – v Kopru in v Ljubljani za Bežigradom in na Viču – testiranja niso hoteli opraviti. Zakaj?

Marija Knez
, vodja laboratorija v koprskem zdravstvenem domu, nam je pojasnila, da je v petek dobila navodila, po katerih bi teste naredili le ciljni skupini zavarovancev, ki bodo imeli s seboj napotnico. »Za nastali nesporazum, ki pa smo ga zdaj že razrešili, se vsem, ki smo jih dopoldne neupravičeno odslovili, iskreno opravičujem. Do konca tedna se lahko v laboratoriju oglasijo kadar koli po 9. uri, zato da se izognejo jutranji gneči.«

V Zdravstvenem domu Ljubljana pa testiranj ne bodo izvajali. Po besedah strokovne vodje prim. dr. Polonce Brcar se je »neprijetni nesporazum« zgodil zaradi menda povsem neusklajenih dogovarjanj o testiranjih. Ti dogovori so potekali prek farmacevtskega podjetja, ki krije stroške testiranj, opravljenih ta teden.

»Vodstvo zdravstvenega doma o vsem tem ni vedelo ničesar, niti vodje laboratorijev ne. Resnično ne vem, kdo in s kom se je dogovarjal o teh testiranjih, ki jih nismo mogli organizirati čez noč. Ne nazadnje gre za delo s kužnim materialom, pri čemer se moramo držati vseh veljavnih predpisov,« je poudarila Brcarjeva. Pri tem je dodala, da sicer z veseljem sodelujejo v tovrstnih ozaveščevalnih akcijah, zato organizatorjem priporoča, naj se prihodnje leto »dovolj zgodaj dogovorijo s pravimi sogovorniki, kajti le tako bomo lahko poskrbeli za ustrezno organizacijo, saj ne moremo tvegati morebitnih napak«.

Zaradi izpada testiranj so organizatorji danes poiskali »urgentno« rešitev. V sredo, četrtek in petek bodo od 8. do 15. ure brezplačna testiranja opravljali na Polikliniki UKC Ljubljana.