V Triglavskem parku padla prva brunarica

Za rušenje je predvidenih 
več kot dvajset objektov v Triglavskem narodnem parku.

Objavljeno
09. julij 2013 17.50
imo krstenica,triglavski narodni park..
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Bohinjska Bistrica - Včeraj okoli 8. ure zjutraj je proti planini Voje začela hrumeti mehanizacija, ki je pozneje porušila nelegalno zgrajeno brunarico. V Triglavskem narodnem parku je po različnih ocenah od 400 do 600 črnih gradenj, za rušenje je pravnomočnih 23 objektov, lani so porušili štiri.

Brunarica na Vojah je bila postavljena že pred 40 leti, to je v času, ko Triglavskega narodnega parka (TNP) na tem območju še ni bilo, toda kljub temu je okoljska inšpekcija odločila, da jo je treba odstraniti.

Domnevnim črnograditeljem so z inšpektorata že lani poslali odločbe, da morajo svoje objekte odstraniti, vendar jih niso, po obisku župana Franca Kramarja v državnem zboru in tudi njegovem predlogu o aboliciji pa so v Bohinju pričakovali, da bo rušenje črnih gradenj prekinjeno.

Janko Rutar, ki je leta 1993 na Vojah postavil hišo na temeljih podrtega senika, le nekaj sto metrov proč od sosedove včeraj podrte brunarice, je zgrožen. »A ni škoda vse to porušiti?« je komentiral za Delo.

Gradbeni inšpektor je namreč že leta 1993 ugotovil, da ima Rutar črno gradnjo in jo torej mora porušiti. Na podlagi Jazbinškovega zakona je plačal depozit za legalizacijo, zato je bil prepričan, da je s tem stvar urejena.

Junija lani pa je dobil odločbo inšpektorata o tem, da jo mora porušiti do 1. maja 2013 in še plačati položnico v višini več kot 7200 evrov, s katero bi poravnal stroške rušenja počitniške hiše.

»Napravil nisem nič, zdaj pa se sprašujem, kako si s tako težko mehanizacijo sploh upajo peljati na Voje,« je dejal sogovornik.