V UKC Maribor forenzična psihiatrija za zapornike 
iz vse države

Forenzično bolnišnico v Mariboru bodo odprli predvidoma 
še letos, zaposliti pa bodo morali dodatne zdravnike.

Objavljeno
19. avgust 2011 18.40
Posodobljeno
19. avgust 2011 18.54
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – V vodstvu Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so pred kratkim dobili odobritev za ureditev forenzične psihiatrije, kjer bodo zdravili zapornike iz vse države, v njej pa bodo poleg obsojenih bolnikov nameščeni tudi tisti, ki potrebujejo opazovanje za sodno psihiatrično mnenje.

Projekt je za zdaj ocenjen na okrog 100.000 evrov, zaživel pa bo predvidoma že do konca leta. Po oceni stroke je vzpostavitev forenzične bolnišnice za celotno Slovenijo na enem mestu nujna, so na vprašanja Dela odgovorili iz mariborskega UKC, ki je bil izbran kot najprimernejša lokacija za uresničitev tega načrta.

Tako je vlada konec julija že sprejela sklep, da se v načrt razvojnih programov za obdobje 2011–2014 uvrsti tudi forenzična psihiatrija v Mariboru.

Ta bo imela svoje prostore v UKC na oddelku za psihiatrijo, ki je oktobra 2005 dobil novo okrog 11.600 kvadratnih metrov veliko zgradbo. Vodja centra za odnose z javnostjo v tukajšnjem UKC Janez Lencl je sporočil, da so to prostori, ki še niso bili zasedeni in jih bo treba varnostno preurediti; pri izvedbi projekta, strokovno utemeljenega z medicinskega in penološkega vidika, sodelujeta obe pristojni ministrstvi, za zdravje in pravosodje.

V tej fazi preureditve bodo zanj namenili 60.000 evrov iz državnega proračuna, medtem ko bo 40.000 evrov UKC zagotovil sam.

»Forenzična bolnišnica bo namenjena zapornikom, ki bodo imeli izrečen ukrep obveznega psihičnega zdravljenja,« je še pojasnil Lencl in dodal, da bodo v UKC Maribor zaradi te novosti morali zaposliti dodatni zdravstveni kader, tako zdravnike kakor medicinske sestre. Ocenjujejo, da bo forenzična psihiatrija lahko sprejela približno 60 bolnikov.

Projekt podpira tudi varuhinja človekovih pravic

Forenzični psihiatrični bolniki se zdaj zdravijo po vseh psihiatričnih bolnišnicah po Sloveniji, bolnišnica v Mariboru pa naj bi pomembno izboljšala pogoje bivanja in zdravljenja zaprtih oseb, ki potrebujejo psihiatrično oskrbo.

Ta projekt je zato pred kratkim podprla tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik, saj po njenem prepričanju pomeni korak k uresničevanju priporočil urada varuha za ustreznejšo obravnavo zaprtih oseb. Hkrati se bodo s tem izboljšali pogoji za paciente, ki se zdravijo v psihiatričnih ustanovah.