V UKC Maribor stavka zdravnikov preložena

Stavke zdravnikov v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru, ki jo je zaradi nezadovoljstva nad spremembo plačila dežurstev sindikat Fides napovedal za jutri, ne bo. Uprava zavoda je zdravnikom obljubila delno poplačilo prostih dnevov.

Objavljeno
09. marec 2011 13.26
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Na današnjem sestanku so sklenili, da bodo zdravniki stavko preložili za mesec dni, saj je vodstvo UKC obljubilo, da jim bodo (kot nekakšno kompenzacijo za nižje plačano dežurstvo) delno poplačali proste dneve, ki jih ne morejo izkoristiti. Delo v UKC Maribor bo tako jutri potekalo po ustaljenem redu, je zagotovila strokovna direktorica Darja Arko.

»Naši zdravniki so delali v dežurstvu tako, da se jim je osem ur evidentiralo kot dela prost dan, teh dni pa je bilo vse več, ker jih zaradi preobremenjenosti niso mogli izkoristiti. Obstaja možnost, da se prosti dnevi selektivno poplačajo za tiste profile, ki so bolj obremenjeni,« je o dogovoru s stavkovnim odborom dejala Darja Arko. Gre predvsem za anesteziologe in zdravnike kirurških strok. Po besedah Arkove bodo mesec dni spremljali zadevo in nato dorekli, ali gre za ustrezno rešitev.

»Stavko smo preložili na podlagi ponudbe vodstva UKC, ki se je z njo približalo našim zahtevam. Kaj ta konkretno pomeni, še ne vem, saj smo se dogovorili, da v najkrajšem možnem času dobimo matematično-finančni izračun,« je pojasnil vodja Fidesa v mariborskem UKC Boris Rižnar. Po njegovih besedah gre predvsem za nekakšno stimulacijo za najbolj obremenjene v dežurni službi. Če se bo izkazalo, da so izračuni dovolj ugodni, bodo grožnjo s stavko umaknili, je dejal Rižnar.

Glede zahtev sindikata strokovna direktorica Arkova pojasnjuje, da jim novi pravilnik ministrstva, po katerem večina zdravnikov za dežurstvo dobi manj (prej so bili za dežurstvo plačani v svojem plačnem razredu, zdaj pa so vsi plačani enako, pri čemer je najvišje mogoče plačilo 50. razred), ne pušča veliko manevrskega prostora. Na pogajanjih s sindikatom se je izkazalo, da nekaterih težav ni mogoče rešiti v okviru zavoda, temveč na ministrstvu za zdravje.

Tudi predstavnik Fidesa v tukajšnjem UKC se je strinjal, da bi moral k reševanju nastalega položaja pripomoči minister Dorjan Marušič, saj se je 1. januarja uveljavljen pravilnik o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva v praksi izkazal kot pomanjkljiv. »Izkazalo se je, da ne daje prostih rok vodstvom in direktorjem, da bi lahko pri pomanjkanju ključnih akterjev za nudenje nujne medicinske pomoči legalno izbrali plačilo nadur,« je dejal Rižnar.

Arkova je še zanikala informacije, da so zaradi spremenjenega načina dela opravili precej manjši redni program (slišati je bilo o 20 odpadlih operacijah na dan). Pojasnila je, da so program dela, dogovorjen z zavarovalnico, februarja v primerjavi z mesecem prej presegli za 1,4 odstotka, v primerjavi s februarjem lani pa so opravili 111 posegov manj.