V UKC vsak deveti ne zasluži niti 560 evrov

»Kaj lahko država tem zaposlenim še vzame?« se sprašujejo v sindikatu.

Objavljeno
11. november 2014 20.49
lvi*SP/MNENJA
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Zaposleni v UKC Ljubljana, člani sindikata KC, se ne strinjajo s predvidenimi vladnimi ukrepi glede plač. Pravijo, da nikakor niso »preplačani«. Od približno 7700 zaposlenih jih je junija kar 840 (11 odstotkov) zaslužilo manj kot minimalno plačo; da jim je UKC izplačal zakonsko določenih 560 evrov, je doplačala država.

Kar 28 odstotkov zaposlenih je prejelo manj kot 1.000 evrov bruto (698,40 evra neto), slabih 70 odstotkov pa manj, kot je povprečna bruto plača v državi za junij (manj kot 1.521,38 evrov bruto). Navedeni zneski so plačilo za dvoizmensko delo z vsemi možnimi dodatki, tudi za delo ob nedeljah in ponoči. »To je med drugim posledica Virantove plačne reforme iz leta 2008, ko smo sindikati sicer opozorili na podcenjenost plačne skupine J ter prenizkega vrednotenja delovnih mest v zdravstveni negi, a se kljub obljubam, da se bo to urejalo naknadno, do danes ni nič zgodilo! Veliko zaposlenih v plačni skupini J za polni 8 urni delavnik tako ne zasluži niti 470 evrov neto na mesec, od njih pa se zahteva, da se polno angažirajo pri svojem delu. Kaj lahko država tem zaposlenim še vzame?« se sprašujejo v sindikatu, kjer povedo tudi, da se zaposleni le stežka prebijajo iz meseca v mesec in jih je večina v breme Karitasa in Rdečega križa.

Skupina J pa ni značilna le za zdravstvo – v njej so bolničarji, strežnice, kurirji, pomočniki v kuhinji, vzdrževalci naprav, pomivalci posode –, pač pa za druge dele javnega sektorja. »Glede na zapuščino in obljube prejšnje vlade, da bo pristopila k reševanju plačne skupine J in odpravi vseh anomalij Virantovega plačnega sistema v zdravstvu ter še posebej v zdravstveni negi, smo v Sindikatu KC od nove vlade pričakovali ukrepe, ki bodo v prvi vrsti rešili omenjene težave, a smo razočarano ugotovili, da temu ni tako. Žal so nam z omenjenimi predlogi dali zgolj vedeti, da smo za njih drugorazredni državljani v javnem sektorju. Govoriti o zmanjševanju plač, zmanjševanju zaposlenih ter ukinjanju dodatkov je za nas isto kot jemati nam naš vsakdanji kruh!« še pravijo v sindikatu.