V UKC zaskrbljeni nad siromašenjem sredstev

Menijo, da pod zdajšnjimi pogoji ne morejo več slediti najkakovostnejši oskrbi.

Objavljeno
24. september 2012 19.32
suhadolnik urgenca
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Na današnji strokovno-poslovni konferenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana jo udeleženci izrazili skrb »nad nadaljnjim siromašenjem sredstev za zdravstvene storitve in investicije v zdravstvo«, piše v sporočilu za javnost, ki so ga poslali iz UKC. Pod takimi pogoji ne morejo več slediti najkakovostnejši oskrbi, dodajajo.

Okoli 150 vodstvenim zdravstvenim delavcem, predstojnikom, medicinskim sestram in vodjam enot zaposlenim v UKC se najbolj zaskrbljujoče zdi dejstvo, da je največja zdravstvena institucija v državi vedno bolj finančno podhranjena. To pa po njihovem mnenju nedvomno pomeni zniževanje standarda zdravstvene oskrbe pacientov.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Brigita Drnovšek je poudarila, da se bo krčenje sredstev zagotovo poznalo pri uvajanju novih tehnologij in zdravil pri bolnikih. Izpostavila je stalni porast števila bolnikov, starajočo se populacijo ter povečanje težkih in kompleksnih obolenj, kar po njenih besedah zahteva celostno in strokovno napredno medicino. Toda zaradi finančnih težav bodo ostali nazaj v napredku najnovejših metod zdravljenja, prenosa tujih inovacij in zdravil za slovenske bolnike, je dejala.

Tudi generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je menil, da »samo na etični pogon ne bo več šlo«. Klinični center po njegovih besedah ne bo več mogel zagotavljati dosedanje stopnje strokovne obravnave, razvoja in izobraževanja. Stalno zniževanje sredstev jih peha v zaostanek, ne pa »v posodabljanje opreme in drugih investicij, ki jih naša največja zdravstvena institucija nujno potrebuje in zasluži«.

Podatki sicer kažejo, da so lani v UKC Ljubljana v okviru programa za obvezno zdravstveno varstvo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije opravili za 14 milijonov evrov neplačanih ali premalo plačanih storitev.

Zaposleni v UKC so tako na današnji konferenci pozivali politike, naj razmislijo o prioritetah v zdravstvu. Hkrati so pozvali tudi k javnemu premisleku o tem, kakšno največjo terciarno institucijo želimo imeti, pa tudi o takojšnji širitvi zavezancev za plačilo prispevka, o dopolnilnem zavarovanju ter k razmisleku o povečanju prispevne stopnje, piše Slovenska tiskovna agencija.