V vrata Sokolskega doma vrgli molotovko

Na vrata Sokolskega doma v Novem mestu so odvrgli molotovko. Pred dobrim mesecem pa vanje vrisali svastiko.

Objavljeno
25. december 2015 14.15
bakal gasilci
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Novo mesto - V Novem mestu so danes nekaj po polnoči zagorela vrata tamkajšnjega Sokolskega doma. Kot so za STA pojasnili na novomeški policijski upravi, je po dosedanjih ugotovitvah neznanec na vrata odvrgel steklenico z gorljivo snovjo, t. i. molotovko. Požar, ki so ga že pogasili gasilci, je povzročil manjšo gmotno škodo.

Podrobnosti dogodka še niso znane, policisti pa ga obravnavajo kot sum kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. V Sokolskem domu so tudi skladišča humanitarnih organizacij, so še dejali na policiji.

Na dogodek so se odzvali v novomeškem odboru stranke Solidarnost. »To ni samo napad na kulturni spomenik državnega pomena in na najstarejši Narodni dom v Sloveniji. To je tudi napad na prostor, v katerem že več mesecev poteka akcija zbiranja pomoči beguncem. Tako tu ne gre za vandalizem, ampak za dejanje, usmerjeno neposredno proti svobodni in solidarni Sloveniji,« so zapisali v sporočilu.

Spomnili so, da je neznanec pred dobrim mesecem dni na vrata Sokolskega doma vrisal svastiko.

»Takšni napadi na simbole kulture, sodelovanja in odprtosti kličejo po ostri obsodbi s strani vseh delov družbe, njihova posledica pa mora biti še bolj povezano sodelovanje,« pa so se na dogodek odzvali v novomeški Iniciativi za demokratični socializem (IDS). Organe pregona in pravosodje so pozvali k takojšnjemu ukrepanju.