Ljubljanski klinični center prepovedal obiske

Ukrep velja do preklica. V vrtcih in šolah ni večjih posebnosti zaradi sezonskih bolezni.

Objavljeno
26. januar 2017 13.55
kotnik vrtec
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana − V vrtcih in šolah po Sloveniji je v tem času zaradi sezonskih bolezni nekaj več odsotnih otrok kot sicer, a je to v skladu z vsakoletnimi trendi. Večja kot sicer je ponekod odsotnost zaposlenih. Predvsem v vrtcih še bolj kot ponavadi pozornost namenjajo higienskim ukrepom.

Po oceni NIJZ vrhunec gripe v Sloveniji pričakujejo čez dva tedna.

V ljubljanskem Vrtcu Jarše, ki ima tri enote z več oddelki, ne opažajo posebej povečane odsotnosti otrok v tem času. Medtem ko je povprečna prisotnost otrok čez leto 80-odstotna, je danes v dveh enotah 77-odstotna, v eni pa 70-odstotna, je za STA povedala ravnateljica Vrtca Jarše Diana Šumenjak. Pri tem ugotavlja, da je letos manj ali skorajda nič tako imenovanih zdravstvenih rezervacij, ki jih uveljavljajo starši tistih otrok, ki so zaradi respiratornih obolenj dlje časa odsotni.

Tudi v treh celjskih javnih vrtcih trenutno ne opažajo večje odsotnosti otrok, kot je to običajno za ta letni čas. Po podatkih povezovalke celjskih javnih vrtcev, ravnateljice Vrtca Tončke Čečeve Irene Hren, je danes največ otrok, to je 30 odstotkov, odsotnih v Vrtcu Anice Černejeve. V preostalih dveh je odsotnih 15 oziroma 22 odstotkov otrok. Je pa trenutno več odsotnosti, kot je to običajno, med zaposlenimi, gre pa na splošno za bolj kratke odsotnosti, je pojasnila Hrenova.

Podobno je v Vrtcu Slovenj Gradec, kjer je odsotnost otrok primerljiva s prejšnjimi leti v tem času. Morda je nekaj več odsotnosti med zaposlenimi, je za STA dejala ravnateljica Ivica Vaukan. Dosledno izvajajo vse priporočljive ukrepe, če otrok kaže očitne znake bolezni, pa sprejem v vrtec skladno s podanimi navodili tudi zavrnejo, je pojasnila Vaukanova.

V enotah Vrtca Murska Sobota so večjo odsotnost otrok, kot je trenutna, imeli konec lanskega leta. Kot je za STA pojasnila pomočnica ravnateljice vrtca Vesna Fluher, so v tem času tudi glede na jutranje kontakte s starši še bolj kot sicer pozorni na počutje otrok, še posebej najmlajših. Če imajo povišano temperaturo, o tem takoj obvestijo starše.

Med otroki respiratorni virusi in trebušne viroze

Trenutno se v vrtcih po Sloveniji med otroki pojavljajo predvsem respiratorni virusi in trebušne viroze, v nekaterih vrtcih tudi vodene koze. Zato v vrtcih še bolj kot sicer pozornost namenjajo higienskim in preventivnim ukrepom. Več je prezračevanja in čiščenja prostorov in opreme, umivanja igrač ter učenja otrok o tem, kako pravilno umivati roke in kakšna je higiena kašlja.

V šolah se sezonska obolenja umirjajo

V Osnovni šoli Franceta Bevka Tolmin se po besedah ravnatelja Vladimirja Mavrija razmere glede pojavnosti sezonskih obolenj že umirjajo, teh je bilo tam več v prvi polovici januarja. Kakšnih posebnih ukrepov po njegovih besedah niso izvajali.

V ljubljanski Osnovni šoli Polje pa se trenutno soočajo bolj z odsotnostjo učiteljev kot otrok. Kot je za STA povedala ravnateljica Barbara Smrekar, jih je danes od skupno 45 učiteljev odsotnih deset. Odsotnost otrok pa vseskozi niha in trenutno ni izstopajoča. Glede ukrepov je povedala, da bolj kot sicer v tem času učitelje opozarjajo na nujnost prezračevanja učilnic, otroke pa na umivanje rok in higieno kašlja.