V zadnjem četrtletju več gradbenih dovoljenj

V Sloveniji je bilo v zadnjem lanskem četrtletju izdanih nekaj več kot 1500 dovoljenj za gradnjo stavb, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju predlani.

Objavljeno
25. februar 2007 14.02
Premalo stanovanj?
Ljubljana - V Sloveniji je bilo v zadnjem lanskem četrtletju izdanih nekaj več kot 1500 dovoljenj za gradnjo stavb, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju predlani in devet odstotkov manj kot v tretjem lanskem četrtletju. Skupna površina vseh načrtovanih stavb je bila v zadnjem lanskem četrtletju nekaj manj kot 800.000 kvadratnih metrov, kar je slabih 30 odstotkov več kot v zadnjem četrtletju leta 2005, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Okoli 60 odstotkov stanovanjskih površin načrtovanih v enostanovanjskih stavbah

V lanskem zadnjem četrtletju se je v primerjavi s predlanskim povečala tudi površina novih stanovanjskih in nestanovanjskih stavb, in sicer prvih za 17 odstotkov, drugih pa za 44 odstotkov. Največ stanovanjskih površin, skoraj 60 odstotkov, je načrtovanih v enostanovanjskih stavbah; največji del površin (42 odstotkov), pridobljenih v nestanovanjskih stavbah, pa bo namenjen trgovskim in industrijskim dejavnostim.

Z izdajo gradbenih dovoljenj v zadnjem četrtletju lani je bilo predvidenih nekaj več kot 2100 stanovanj, kar je dobrih osem odstotkov več kot v četrtem četrtletju predlani. Skoraj vsa stanovanja bodo tokrat zrasla v stanovanjskih stavbah, 97 odstotkov stanovanj bo pridobljenih z novogradnjo. 54 odstotkov predvidenih novih stanovanj bo zgrajenih v večstanovanjskih stavbah, ta stanovanja pa bodo obsegala povprečno 78 kvadratnih metrov. Nova stanovanja v enostanovanjskih stavbah bodo še enkrat večja, saj bodo v povprečju merila blizu 170 kvadratnih metrov.

Najmanj stanovanj za zasavsko regijo

Podatki za lansko četrto četrtletje kažejo, da bodo največ stanovanj gradili v podravski (blizu 600 stanovanj oz. 26 odstotkov vseh načrtovanih) in osrednjeslovenski statistični regiji (523 stanovanj oz. 25 odstotkov vseh načrtovanih). Najmanj stanovanj, le 12, pa bodo gradili v zasavski regiji.