V zadnjih letih nekoliko manj kadilcev

Po raziskavi Inštituta za raziskovanje trga in medijev se je delež kadilcev v Sloveniji v zadnjih štirih letih zmanjšal za približno štiri odstotke.

Objavljeno
23. januar 2007 11.45
Ljubljana - Pred uvedbo novega kadilskega zakona v Sloveniji so na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev, Mediana, raziskali, koliko prebivalcev Slovenije kadi, in ugotovili, da se je delež kadilcev v zadnjih letih nekoliko zmanjšal. V zadnjih 12 mesecih si je cigareto tako prižgalo 29 odstotkov prebivalcev Slovenije ali približno 470.000 ljudi, starih od 15 do 75 let. Najbolj priljubljena znamka cigaret je Boss, ki ji sledita West in Marlboro, so sporočili iz Mediane.

Zmanjševanje deleža kadilcev med šolajočimi

Podatki iz omenjene raziskave kažejo, da delež kadilcev, to je tistih, ki so si prižgali cigareto v zadnjih 12 mesecih, v zadnjih štirih letih počasi upada. Leta 2002 je namreč kadilo 33 odstotkov prebivalcev Slovenije, delež kadilcev pa se zmanjšuje tako med šolajočimi, med katerimi kadi le še 28 odstotkov, kot tudi med anketirancih brez lastnih dohodkov. V tej skupini je v zadnjem raziskovalnem obdobju kadilo dobrih 30 odstotkov vprašanih.

Analiza podatkov kaže, da je med moškimi nekoliko večji delež kadilcev, in sicer 31 odstotkov, med ženskami pa 28 odstotkov. Med starši oz. skrbniki otrok do 18 leta starosti kadi slaba tretjina, med brezposelnimi pa kar 37 odstotkov.

Na dan 15 cigaret

Povprečno število dnevno pokajenih cigaret se v zadnjih letih ne spreminja, saj slovenski kadilci v povprečju pokadijo 15 cigaret dnevno. Študenti, dijaki in učenci na dan pokadijo pol škatlice cigaret, anketiranci brez dohodkov pa približno 12 cigaret.

Vodja projekta TGI - Target Group Index v Mediani Erik Renko je pojasnil, da je vzorec raziskave zajel 3857 oseb, za omenjeno raziskavo pa se je v svetu odločilo 58 držav. Izsledke raziskave bo Mediana ponudila trgu oz. oglaševalcem, oglaševalskim agencijam in medijem.