V Zagorju odkrili eno najbogatejših halštatskih grobišč pri nas

Občanka med zemljino našla bronasto zapestnico in jo prinesla na občino.

Objavljeno
01. junij 2011 10.42
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Zagorje – Arheologi, ki so v teh dneh »zasedli« Kidričevo cesto v Zagorju, ocenjujejo, da se na tem območju, ob vznožju Ocepkovega hriba v najožjem središču mesta, nahaja eno najbogatejših grobišč iz halštatske dobe v državi.

Pred dnevi so na gradbišču namreč našli bronasto zapestnico iz petega do sedmega stoletja pred našim štetjem. Včeraj so odkrili še otroški skelet z zapestnico iz istega časa. Da se na območju Kidričeve ceste nahaja nekropola iz starejše železne dobe, za arheologe ni novost. O najdbah »silnih grobov«, ženskih okostij z lepotičjem in moških z orožjem, so v zvezi s Kidričevo ulico poročali že konec 19. stoletja.

Presenečenje, na katerega so naleteli tokrat, pravijo arheologi, so naselbinski ostanki v bližini grobišča. Zato bodo ekipe v naslednjih dneh okrepili in območje temeljito raziskali. Koliko časa se bodo zadržali v Zagorju, bo odvisno od nadaljnjih najdb, prenova Kidričeve ceste pa ne bo zamujala, zagotavlja zagorski župan Matjaž Švagan, prav gotovo pa bo nekoliko dražja.

Zapora ceste v središču Zagorja, ki so jo začeli prenavljati v prvih dneh maja, bo sicer trajala predvidoma do konca septembra. Na 300 metrskem odseku bo Cestno podjetje Ljubljana obnovilo vodovod, kanalizacijo in javno razsvetljavo. Novi vročevod bo omogočal daljinsko ogrevanje na lesno biomaso.

Projekt vključuje tudi gradnjo ploščadi s tribunami in brv prek Medije ter pešpot ob njej. Cesta bo ostala enosmerna, vzdolž nje pa bodo uredili okrog štirideset parkirišč. Projekt prenove Kidričeve ceste oziroma degradiranih površin v tem delu Zagorja je vreden 1,3 milijona evrov, Zagorjanom pa bo operacijo v 82-odstotnem deležu pomagala izpeljati Evropa. Z deli bodo zaradi popolne zapore ceste in številnih lokalov ob njej pohiteli, zagotavlja vodja občinskega oddelka za gospodarske javne službe Iva Vrtačnik.