V Zagrebu o gradnji mostov in prihodnosti otrok

Tudi po najnovejšem premierskem srečanju, ki je sicer potekalo v precej optimističnem ozračju, ni nič bolj jasno, ali bo državama uspelo sprejeti arbitražni sporazum. Hrvaški mediji o srečanju

Objavljeno
26. oktober 2009 21.00
Rok Kajzer
Rok Kajzer
Zagreb - Srečanje Boruta Pahorja in Jadranke Kosor ob robu slovensko-hrvaškega gospodarskega foruma v Zagrebu se je začelo s simpatičnim spodrsljajem podpredsednice hrvaške gospodarske zbornice (HGK) Dunje Konjevod, ki je pozdravila »predsednika hrvaške vlade Boruta Pahorja«. Premiersko srečanje je sicer potekalo v precej optimističnem ozračju, kljub temu pa javnosti tudi tokrat nista dobili odgovora na vprašanje, ali bo državama, predvsem seveda Hrvaški, uspelo parafirati in podpisati arbitražni sporazum.

O sporazumu sta se Pahor in Kosorjeva včeraj pogovarjala za zaprtimi vrati, zatrdila pa sta, da bosta izpolnila vse obljube. Pahor je včeraj opozoril na dramatičnost sedanjega položaja med državama, če bi šlo kaj v napačno smer. Opozorilo je bilo, kot kaže, med vrsticami namenjeno prav Zagrebu.

Prelomni trenutek

»Zdaj smo v prelomnem trenutku: ali bosta obe politiki - državi in naroda - razvijali predvsem vzajemne interese ali pa bosta še naprej poudarjali, kar je med njima različnega. V prvem primeru bomo zgradili prijateljstvo, blaginjo, mir in stabilnost, v drugem pa se bomo zapletli v medsebojne konflikte, v nestabilnost in naše otroke ter njihove otroke postavili v manj perspektivno prihodnost, kot bi si jo zaslužili,« je dejal slovenski premier.

Problemi trajajo že 18 let, in v tem času je bilo nekaj poskusov, kako jih rešiti. »Ker niso bili uspešni, je raven zaupanja ljudi v nove poskuse, da pridemo do poštene in pravične rešitve, zelo nizka na obeh straneh,« je dejal Pahor in dodal: »Vendar sva s premierko odločena, da se najinih odločitev, ne glede na njihovo popularnost, drživa ‘kot pijanec plota'«.

Pahor je dejal, da je njegova prijateljica Kosorjeva v Sloveniji »zelo popularna«, saj sodijo, da ga je prepeljala žejnega čez vodo, podobno - oziroma nasprotno - pa je na Hrvaškem. »Dobro je, da to ni res,« je dejal premier, saj sta s premierko zgradila most, ki obeta. Smo v položaju, odločilnem za prihodnost dobrega sosedstva, sožitja, prijateljstva in vzajemnih interesov, ki ga bo treba izkoristiti, saj bodo sicer zmagale sile, ki vidijo le razlike, vse to pa bo vodilo v poslabšanje odnosov, zaplete, konflikte in nestabilnost, kar ne bo dobro za prihodnje generacije. »Zdaj smo torej v položaju, ko o tem odločamo,« je dejal Pahor.

Več v današnji tiskani izdaji.