V zapor zdravnica, milijonski goljufi in sleparji pa ne

Zdravnica iz Brežic bo čez teden dni šla v zapor. Sodišče ni ugodilo prošnji, da bi namesto zapora opravljala družbeno koristno delo.

Objavljeno
22. september 2013 22.30
lvi*zdravstvo
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Nada Cesarec, zdravnica iz Brežic, bo čez teden dni šla v zapor. Sodišče ni ugodilo prošnji, da bi namesto zapora opravljala družbeno koristno delo, predsednik države Borut Pahor se še ni izrekel o pomilostitvi. To bo prvič v zgodovini, da bo slovenski zdravnik zaprt zaradi napake pri delu.

Predsedniki zdravniških organizacij so v petek v imenu vseh slovenskih zdravnikov poslali predsedniku države Borutu Pahorju pismo, v katerem mu pojasnjujejo, da gre v primeru Nade Cesarec za sistemsko težavo. Zdravniki so namreč razporejeni na dve delovni mesti hkrati in se v takih primerih zelo težko odločajo.

Kaj je naredila zdravnica Nada Cesarec

Spomnimo: Nado Cesarec, zdravnico koncesionarko iz Brežic, je sodnik Almir Kurspahić iz okrajnega sodišča Brežiče junija letos obsodil na šest mesecev zapora zaradi opustitve zdravstvene pomoči. Zdravnica, ki je 30. avgusta 2010 delala v ambulanti v zdravstvenem domu v Brežicah, je bila hkrati pristojna za delo v tej ambulanti in za nujno zdravstveno pomoč na terenu. Tisti dan je imela skupaj 57 bolnikov.

Ko jo je sredi dopoldneva klicala natakarica z železniške postaje in jo obvestila, da se je zgodila nesreča, v kateri je od električnega udara opečen delavec padel vsaj štiri metre globoko, je zdravnica tja poslala reševalno vozilo in tehnike, da bi poškodovanca čim prej odpeljali v bolnišnico, sama pa na kraj dogodka ni šla, ker je imela v ambulanti drugi nujni primer.

Sodišče njeni pripovedi ni sledilo, prav tako se ni ukvarjalo s sistemsko težavo preobremenjenosti zdravnikov. Naslonilo se je na zakon o zdravniški službi in pravilnik o službi nujne prve pomoči; oba predpisujeta, da mora zdravnik skupaj z ekipo na teren, kadar gre za nujni primer. Ali je primer nujen ali ne, presodi zdravnik. V konkretnem primeru je poškodovanec po prevozu v bolnišnico umrl. Sodbo je potrdilo višje sodišče v Ljubljani. Kako odmeva zapor za zdravnico med zdravniki?

Sodba bo imela posledice za zdravstvo

»Ta kazen je izredno huda, sploh v luči vse bolj zaostrenih družbenih razmer. Na eni strani imamo v državi milijonske goljufe in sleparje brez sodnih epilogov ali pogojnih kazni, na drugi strani se vestno zdravnico z dolgoletnimi izkušnjami obsodi na strogo zaporno kazen med opravljanjanjem ambulatnega dela, med katerim se morda ne odloči najbolj optimalno glede urgentnega obiska. Slovenski zdravniki bomo težko razumeli to sporočilo,« je povedal Andrej Možina, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije.

Pojasnil je, da medicina zmore vse več in da se v širši javnosti ustvarja varljivo mnenje, da zmorejo zdravniki vse. »Kadar gre kaj narobe, se vse večkrat išče pravica tudi po sodni poti. Zdravniki smo tako vse bolj izpostavljeni. Nekateri primeri visoko dosojenih odškodnin ali celo strogih sodb z zapornimi kaznimi nad zdravniki bodo imeli v zdravstvu posledice. Ne samo pri višjih zavarovalnih premijah in posledičnih odtegljajih denarja, namenjenega zdravljenju bolnikov, pač pa predvsem zaradi razvoja defenzivne medicine. Lahko bi se znatno povečali stroški iz naslova pretirane uporabe diagnostičnih in terapevstkih postopkov, ki morda niso najbolj potrebni. A zdravniki bodo v skrbi in bojazni za lastno varnost posegali po njih, pa čeprav ima njihova uporaba majhno dodano vrednost za pravilno diagnozo in varno oskrbo bolnika. Veliko pomanjkanje zdravnikov v Sloveniji povzroča večje obremenitve, manj časa je za obravnavo bolnikov, priča smo sistemskim organizacijskim nepravilnostim sočasnega dvojnega opravljanja zadolžitev. Te sistemske napake organizacije zdravstva spravljajo tako zdravnike kakor bolnike v možnost nevarnih dogodkov. Normativi in standardi so pripravljeni in ministrstvo za zdravje že zamuja z njihovo umestitvijo, prav tako so pripravljene spremembe pravilnika o nujni medicinski pomoči. Ob tako velikem pomanjkanju zdravnikov družinske medicine v Sloveniji je preprosto nerazumno, da hkrati ob polni čakalnici opravljajo tudi delo urgentnega zdravnika.«

Zdravniki bomo branili zdravstveno varstvo

Tudi po mnenju Konrada Kuštrina, predsednika zdravniškega sindikata Fides, je sodba huda, saj smrt ni bila povzročena iz malomarnosti. »Sodba ne bo imela vzgojnega učinka, prej nasprotno. Nenavadno se mi zdi, da zdravnici ne dovolijo namesto zapora opravljanja družbeno koristnega dela, torej zdravljenja bolnikov, saj zdravnikov primanjkuje. Če pogledam širše, bi pričakoval, da bo sodstvo enako učinkovito tudi v drugih primerih. Ob hudih zlorabah, krajah in veleizdajah, ki so povzročile revščino in marsikoga pahnile zaradi brezposelnosti in stiske tudi v smrt, se nič ne zgodi. Kraje so načrtovane, najbrž je tudi zakonodaja napisana na kožo lopovom, saj je ves sistem vrhunsko napeljan na škodo naroda. Tu imamo pa na zapor obsojeno zdravnico, ki je 30 let pomagala ljudem. Okoliščine, v katerih delajo družinski zdravniki, so zelo neugodne. Trenutna vlada ne naredi nič konkretnega, da bi se položaj izboljšal. Stalno govorjenje o 100 milijonih izgube v zdravstvu, ob tem pa bodo čez noč in mimogrede sanirali izgubo dveh zasebnih bank, se zdi večini zdravnikov grozljivo. Sili nas, da se bomo bolj odločno postavili v bran in zaščito sistema zdravstvenega varstva,« je dejal Kuštrin.

»Kazen se mi zdi nesorazmerno visoka. Neodgovorno in nesprejemljivo je, da mora zdravnik ob polni čakalnici bolnikov iti na klic drugam. Čudim se, da ni do kakšnega tragičnega dogodka prišlo že prej,« je povedal zdravnik Marko Demšar, predsednik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. V njegovi 53-letni zdravniški praksi ni bilo niti enega zdravnika, ki bi moral zaradi napačne odločitve v zapor.

***

Objavljamo sodbi na prvostopenjskem in drugostopenjskem sodišču.