V Železnikih še vedno ne spijo mirno

Po ujmi septembra 2007 Železnikarji čakajo na zagotovitev poplavne varnosti z ureditvijo območja od Zalega loga do Alplesa.

Objavljeno
10. julij 2013 18.05
hanc Anton Luznar
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Železniki – Ob občinskem prazniku so se v Železnikih ob krstni uprizoritvi igre Boj fužinarja Jurija Plavca veselili prenovljenega Trga pred cerkvijo sv. Antona, prihodnji teden bo ob 51. čipkarskih dnevih odprt še obnovljen kulturni dom. Železniki so skoraj šest let po uničujoči ujmi lepo obnovljeni, glavne stvari, ki bodo zagotovile poplavno varnost, pa še čakajo.

S pomočjo evropskih sredstev so v Železnikih obnovili dva trga, že v letu 2011 Trg pred Plavžem, lani še Trg pred cerkvijo sv. Antona, čaka jih še trg na Racovniku. »Na odprtje tega zadnjega trga, katerega obnova je stala 740.000 evrov, smo počakali zaradi vodnjaka, na katerega sta pritrjeni bronasti plošči kiparja Mirsada Begića. Vodnjak lepo ponazarja našo dolino, skozi katero si pot utre le voda, most pa nakazuje odprtost navzven,« pravi župan Anton Luznar.

Trideset milijonov za zadrževalnike in jezove ter prestavitev ceste

Za poplavno varnost Železnikov je bilo doslej zgrajenih več pregrad in zadrževalnikov na vodotokih, skladno z državnim prostorskim načrtom, sprejetim konec letošnjega aprila, pa se bo pod Sušo zgradil 20-metrski zadrževalnik vode in nov Dolenčev jez ob Tehtnici, rekonstruiran bo jez ob Alplesu, porušili bodo Dermotov jez in 300 metrov višje zgradili nekoliko manjši jez, prestavila se bo tudi cesta iz starega dela Železnikov na levi breg Sore.

Župan pojasnjuje, da je država doslej pristojnim na občini zatrjevala, da je denar za projekte, vredne 30 milijonov evrov, zagotovljen, če pa bi pristojna ministrstva pridobila še evropska sredstva, bi bilo seveda vse še mnogo lažje.

Težko pričakovana gradnja ceste v Davčo

Če že ni mogoče natančno reči, kdaj bodo Železnikarji mirno spali, pa se ve, kdaj se bo lahko vnovič oživela Davča. Od maja lani namreč Gorenjska gradbena družba gradi 6,5-kilometrsko dolgopričakovano regionalno cesto od Zalega loga do Davče, močno poškodovano ob ujmi, ob kateri bodo zgradili ali obnovili še devet mostov ter štiri kilometre opornih zidov.

Eden večjih projektov Direkcije RS za ceste (Drsc) v letošnjem letu, za katerega je bila pogodba podpisana v višini 19 milijonov evrov, se bo sofinanciral iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Gradnja je zdaj približno na približno polovici, cesta v Davčo pa bo predvidoma dokončana do maja 2014.

Cesta do Sorice popolnoma obnovljena čez štiri leta?

Tudi do Sorice se da v teh dneh pripeljati le čez Petrovo Brdo, ker na regionalni cesti Podrošt–Sorica obnavljajo geološko najbolj zahtevni 400-metrski odsek, vreden 2,6 milijona evrov.

Gorenjska gradbena družba bo predvidoma na plazovitem območju do decembra letos vse oporne zidove temeljila s piloti. Aprila 2014 pa bodo cesto vnovič zaprli in do novembra 2014 dokončali ta odsek. Obnova trikilometske ceste, ki jo prav tako financira Drsc, se je začela že leta 2007: doslej so jo obnovili 1,6 kilometra, v najboljšem primeru bo končana v štirih letih, upa župan Luznar.

Še letos pa pitna voda v Železnikih ne bo več smrdela po kloru. V nov 500 kubični vodohran v Plenšaku, ki ga zdaj občina gradi s pomočjo evropskih sredstev (za 642.000 evrov vredno naložbo so pridobili 524.000 evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj) bodo namreč vgradili filtre in UV- dezinfekcijsko napravo, enako bodo storili tudi v Mlakah, tako da bo kloriranje ostalo le na rezervni vrtini na Jesenovcu, katero pa vključujejo le občasno ob potrebi.