(V živo): Shod proti klientelnemu kadrovanju

Od Trga republike so protestniki krenili proti vladi, kjer berejo zahteve in kličejo ministre na odgovornost.

Objavljeno
05. september 2013 10.45
Vstajniška gibanja
Ni. Č., Pi. K.,  Delo.si, Ma. B, notranja politika
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, Ma. B, notranja politika

20:00

Janez Janša na Twitterju: »Glej, glej: po SLS sedaj tudi Golobičev pajac Lubej zahteva tehnično vlado. Očitno je trojka res pred vrat.«

18:45

Današnji shod se je zaključi. Predstavniki Vseslovesnke vstaje so obljubili, da bodo vztrajali na ulicah do konca.

Uroš Lubej: »To je prvi val, prišel bo tsunami.«

18:35

Mati šestih otrok: »Ko sem bila mlada, so nam obljubljali marsikaj. Sedaj živim na račun svojih otrok, službe ni. Svoje otroke bomo pripeljali k našim politikom, jest k njihovi mizi.«

18:15

Predstavnici vstajnikov poimensko kličeta na odgovornost ministre, predsednico vlade, vodilne v državnih podjetjih in »mešetarska« župana Ljubljane in Kopra.

18:10

Pred vladno stavbo protestniki vzklikajo »lopovi.«

Transparent: »Kura na oblasti, nehaj nam že krasti.«

18:00

Protestniki so od Trga republike krenili najprej na Kongresni trg, mimo Čopove in Cankarjeve do Prešernove. Cilj je vlada, kjer bosta predstavnici gibanj VLV in TRS  prebrali zahteve, nato pa bosta mikrofon prepustili še ostalim protestnikom.

Po njiihovem mnenju vlada Alenke Bratušek nima moči, da bi njihove zahteve uresničila, zato zahtevajo njen odstop in oblikovanje prehodne vlade, ki bo sposobna izvesti nujne ukrepe proti korupciji, klientelizmu in gospodarsko stabilizirala državo ter jo pripeljala do predčasnih državnozborskih volitev.

17:35

Na shodu sta se zbrali dve skupini protestnikov. Ena z Ladislavom Troho vstajnike (VLV) obtožuje, da so se »pajdašali« s politiko oz., ker so »hodili na pijačo z Bratuškovo.«

Število udeležencev se po naših ocenah bliža 1000.

17:25

Doslej se je na Trgu republike zbralo okoli 100 ljudi.

17: 05

V Ljubljani se je pričel shod zoper klientelno kadrovanje vlade premierke Alenke Bratušek, ki ga je sprožilo imenovanje Gašpar Gašpar Mišiča na čelo Luke Koper.  Protestniki se že zbirajo pred stavbo parlamenta, ki jo varujejo policisti. Varnostnih ograj tokrat ni.

***

Približno 600 ljudi je potrdilo udeležbo na Facebooku na današnjem protestu »proti vladi in koruptivnemu kadrovanju v državnih in občinskih podjetjih«.

Vstajniki se bodo zbrali ob 17. uri na Trgu republike, od koder bodo ob 17.30 krenili po ulicah.

Današnji shod so podprli Gibanje Vseslovenske ljudske vstaje (VLV), Odbor za pravično in solidarno družbo, nastajajoča stranka Solidarnost, Gibanje ter stranka za trajnostni razvoj (Trs), Društvo slovenskih pisateljev (DSP), Koordinacija kulturnih organizacij Slovenije (Koks), Iniciativa za demokratični socializem (IDS) in Gibanje SRP.

Uroš Lubej iz VLV je v začetku tedna opozoril, da »v Sloveniji ni več demokracije, ampak smo dobili pluralizem oligarhij« in še, da je zadnje kadrovanje v Luki Koper nov dokaz, »da imamo v Sloveniji opravka s politično-tajkunskimi-bančnimi bandami, ki se med seboj trgajo za tisto malo plena, kar ga je še ostalo v Sloveniji«.

Zastava Gibanja VLV (pest) se bo danes vila od Trga republike do vladne stavbe na Gregorčičevi ulici. Današnji protest, ki sicer ni prijavljen, bo potekal tudi po Šubičevi, Kongresnemu trgu, Wolfovi, Čopovi, Cankarjevi in Prešernovi ulici.

Zahtevali bodo tudi »imenovanje prehodne kompetentne in strankarsko neodvisne ministrske ekipe, ki bo uresničila osnovne zahteve protestnega gibanja, predvsem pa v razumnem roku pripeljala državo k predčasnim volitvam«.

Vstajniki so sicer že decembra lani zahtevali odstop sedanjih politikov in na ulice privabili tudi do 20.000 ljudi. Največ se jih je zbralo 8. februarja na 3. vseslovenski ljudski vstaji.

VLV: Oster protest proti ograjam pred DZ

Gibanje VLV je ostro obsodilo namero notranjega ministra Gregorja Viranta, ki se je odločil pred državnim zborom in pred vlado pred današnjih shodom postaviti varovalne ograje.

»Gre za grobo kršitev ustavne pravice do javnega zborovanja,« so prepričani v VLV. Pri tem poudarjajo, da gre za nepotrebno izzivanje protestnikov, ki bi lahko ustvarilo nepotreben konflikt med protestniki in policisti.

V VLV menijo, da so ograje nepotrebne, saj od 21. decembra lani ni bilo resnejših kršitev javnega reda in miru.

Na PU Ljubljana so za Delo pojasnili, da so se glede na razpoložljive podatke in pretekle izkušnje odločili, da danes gibanja ne bodo omejili z varnostnimi ograjami. Te bodo tam zgolj v pripravljenosti. Dodali so tudi, da današnji protest ni prijavljen in pozvali udeležence, da svoja mnenja izražajo brez nasilja.

Posebnih aktivnosti v zvezi z protestom ne predvidevajo. Na območju shoda bo kot ponavadi povečano število policistov. V primeru večjega števila udeležencev bodo zaradi varnosti postavili cestne zapore, so še pojasnili za Delo.

Spomnimo naj, da je predsednica vlade Alenka Bratušek ob svojem imenovanju pred poslanci dala vedeti, da varnostne ograje okrog poslopja parlamenta ne bodo več potrebne. Te so na zadnjem protestu 25. junija kljub vsemu tam znova stale. »Zaradi varnosti,« so za Delo sporočili z vlade.