V živo: Shod za pravico do javnega zdravstva

5000 protestnikov: »Hočemo javno zdravstveno varstvo! Stop korupciji!«; »Vsi na ulice.«; »Zdravstvo je naša last!«

Objavljeno
25. junij 2013 17.30
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

20:00

Shod je končan.

Ključne zahteve, ki so jih udeleženci izrazili tudi s transparenti, so letele na vlado, med drugim pa so v govorih terjali, da država zagotovi pregledno porabo sredstev v zdravstvenem sistemu, ki mora (p)ostati široko dostopen, socialno pravičen sistem zdravstvenega zavarovanja in ničelno toleranco do korupcije v njem.

19:00

Veno Taufer, predsednik Društva slovenskih pisateljev: »Kapitalska trojka je že tu in prišepetava vodilnim v državi. Mi jim odločno pravimo: 'Ne!'«

Taufer je v svojem govoru predlagal ustavni zakon o vrnitvi premoženja.

18:30

Vrstijo se govori, v katerih govorci opozarjajo na težave. Med drugim je rapar Darko Nikolovski »eno odrepal«.

Približno polovica udeležencev današnjega shoda je Trg republike zapustilo.

18:25

Peter Petrovčič, gibanje VLV: Naredili bomo vse, da pade vlada Alenke Bratušek.

18:20

Kirurg Erik Brecelj: Pred 22 leti si na istem mestu nisem predstavljal, da bom zopet tu, ker se sistem sesuva.

Udeleženci vzklikajo:» Erik, Erik, Erik!«

Brecelj: Razpadanje zdravstvenega sistema pomeni, da nas vodijo skorumpirani posamezniki. Z ohranitvijo zdravstvenega sistema Sloveniji vračamo samostojnost, ki jo izgublja.

18:14

Uporabnik zdravstvenih storitev Slavko Knez: »Ohranjamo sistem, v katerem ni nihče zadovoljen; niti zdravniki niti tisti, ki to plačujejo.«

18:10

Na Trgu republike so se začeli govori, v katerih bodo opozorili na težave, s katerimi se sooča javno zdravstvo. Med drugim omenjajo, koliko ljudi je brez zdravstvenega varstva.

Transparenti: »Komercialne zavarovalnice, roke proč od obveznega zdravstvenega zavarovanja.«

18:00

Povorka šteje približno 5000 ljudi.

Prispeli so do Trga republike, kjer je živahno. Z mobilnih telefonov odmeva sirena reševalnih vozil.

17:55

Drugi skupinski vzklik: »Zdravstvo je naša last!«

Povorka je na Prešernovi ulici.

17:50

Prvi skupni vzklik: »Vsi na ulice!«

Povorka je pri ministrstvu za zdravje in nadaljuje pot proti parlamentu.

17:40

Povorka s približno nekaj tisoč udeleženci je krenila s Kongresnega trga po Slovenski cesti. Policisti so zaprli polovico cestišča. Povorko vodijo člani gibanja VLV, opremljeni z zastavami s črno pestjo.

Strnjena kolona je od Kongresnega trga do Pošte na Slovenski cesti, ljudje pa se povorki še priključujejo.

17:35

Med udeleženci še: filozof Igor Žagar, politolog Andrej Kurnik, publicist Igor Vidmar, direkto SNG Nova Gorica Joško Čuk.

17:30

Kaj sporočajo protestniki?

Starejši gospod, ki ima na suknjiču pripeto značko Zveze vojnih veteranov Slovenije, s  transparentom sporoča: »22 let brez dna, naprej brez vas, barabe, MB 91.«

Gospa: »Hočemo javno, socialno zdravstveno varstvo! Stop korupciji!«

Mlajšo gospodično Kajo Klobas skrbi usoda slovenskega javnega zdravstva in na plakatu sporoča: »Apatična Slovenija«, »Zgledujmo se po Istanbulu in Braziliji«.

17:20

Kongresni trg se pospešeno polni. Tam je že več kot 1000 udeležencev. Med njimi tudi predsednik Društva slovenskih pisatelje Veno Taufer.

17:10

Andrej Vujkovac, predsednik Društva študentov medicine Slovenija, je dejal, da so uradni podporniki današnjega shoda. V prvi vrsti se bojijo za svoje prihodnje zaposlitve.  »Vemo, da je naš študij dolg in zahteven, trenutni sistem pa nas ne navdaja z upanjem, da nas po končanem študiju čakajo zaposlitve.«

Ob tem je dejal, da se mu slovenski zdravstveni sistem ne zdi slab, »a se vse prevečkrat zgodi, da denar izginja in zato nihče ne odgovarja. «

17:05

Postavili so tudi stojnico, kjer zbirajo podpise pod peticijo proti uničenju družinske medicine.

17:00

Na Kongresnem trgu se zbirajo protestniki, ki zahtevajo ohranitev javnega zdravstvenega sistema in njegovo socialno pravično nadgradnjo.

Prvih udeležencev je približno 400. Med njimi je Društvo študentov medicine Slovenije, Gibanje za izboljšanje in ohranitev javnega zdravstva, Gibanje VLV in predstavniki sindikatov.

Med udeleženci je tudi nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber, sindikalist Goran Lukić, predstavnik Koksa Igor Koršič, Matjaž Hanžek iz neparlamentarne stranke Trs, kirurg Erik Brecelj, poslanec Andrej Magajana, sindikalist Branimir Štrukelj, Dušan Semolič, Uroš Lubej, bivši ljubljanski rektor Stane Pejovnik, nekdanji poslanec Dušan Plut.

16:55

Trg republike, ki bo naslednja in zadnja točka današnjega shoda, je tako kot ob vseh dosedanjih vstajah ograjen. Poostreno policijsko varstvo je po celem središču mesta.

***

Današnji shod Za pravico do zdravljenja organizira iniciativa zdravnikov, sodelujejo tudi sindikati, neparlamentarna stranka Trs, Vseslovenska ljudska vstaja (VLV) in Koks, podpira pa jih okoli 20 društev, organizacij in gibanj.

Na shodu bodo zahtevali, da vlada do 1. septembra pripravi socialno pravično prenovo zdravstvenega sistema.

Simptomi slabega stanja javnega zdravstvenega sistema so po mnenju pobudnikov shoda nenormalno dolge čakalne vrste, tisti, ki si lahko privoščijo, dodatno plačujejo za njihovo preskakovanje ter za zdravila in zdravljenje, čeprav vsi prispevamo ogromno denarja v zdravstveni sistem, drugim, ki si tega ne morejo privoščiti, pa preostane samo čakanje. »Zato je čas, da se spet vrnemo na ulice in trge,« pozivajo vstajniki.

Shod so že podprli v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC), kjer si tudi prizadevajo »za pregledno financiranje, široko dostopnost in pravičnost zdravstvenega varstva za vse državljane, za kakovostno in varno javno zdravstvo ter ničelno toleranco do korupcije«.