V živo: Vojska žično ograjo postavlja tudi v črnomaljski občini

V Dobovo zjutraj 1136 beguncev. Prav tako je iz Hrvaške na mejni prehod Petišovci prispelo več avtobusov s 726 begunci.

Objavljeno
18. november 2015 06.30
Posodobljeno
18. november 2015 06.30
Begunci Vrhnika
Š. P., Pi. K., Delo.si; STA
Š. P., Pi. K., Delo.si; STA

Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo 230.800 migrantov, od tega danes do 6. ure 932. V nastanitvenih in sprejemnih centrih je bilo ob 6. uri nekaj več kot 6400 migrantov, od tega največ v Dobovi in na Šentilju. Slovenijo pa je po podatkih policije od 20. oktobra zapustilo 213.200 migrantov.

Dogajanje spremljamo v živo po urah:

15.18: Pet strokovnjakov Švicarskega korpusa za humanitarno pomoč (SKH) se te dni mudi v Sloveniji in na Hrvaškem, kjer lokalnim organizacijam pomagajo pri obvladovanju begunske krize, so danes sporočili s švicarskega veleposlaništva v Ljubljani. Švicarski strokovnjaki obema državama nudijo strokovno znanje in izkušnje, pomagajo pri pripravah obstoječe infrastrukture na zimo in na licu mesta nakupujejo dodaten nujno potreben material. Ekipa je trenutno najbolj dejavna v namestitvenem centru v Šentilju ob slovensko-avstrijski meji, kmalu pa nameravajo nadaljevati enak angažma na Hrvaškem.

Proračun projekta v Sloveniji in na Hrvaškem znaša milijon švicarskih frankov. Del proračuna bo tako na voljo hrvaškemu Rdečemu križu in organizaciji Slovenske filantropije, ki usklajujeta delo prostovoljcev. Prav tako je iz Švice v Slovenijo prejšnji četrtek prispel tovornjak s pomočjo iz Švice, na katerem je bilo 7,2 tone humanitarne pomoči (rezervoarji za vodo, distribucijske enote in odeje). Švica je od marca 2011 podprla projekte humanitarne pomoči v višini 203 milijone švicarskih frankov. Po sklepu zveznega sveta so to pomoč v mesecu septembru zvišali za dodatnih 70 milijonov švicarskih frankov. S temi sredstvi naj bi bili realizirani projekti v bližini sirske in iraške krize ter na Afriškem rogu, so še sporočili iz veleposlaništva.

9.46: Slovenska vojska je žično ograjo za usmerjanje prebežnikov ob slovensko-hrvaški meji začela danes postavljati tudi v črnomaljski občini. Zjutraj ob približno 7. uri so začeli ob Kolpi na območju Vinice, in sicer v smeri rečnega toka od jezu pri Benetičevem mlinu proti Ziljam. Postavljanje ograje danes nadaljujejo tudi v metliški občini. Vojakom pri čiščenju trase za ograjo pomagajo tudi domači gasilci, na davišnjem sestanku pa so o postavljanju ograje seznanili tudi predstavnike krajevnih skupnosti, ki mejijo na Hrvaško, ribiče in lovce. Lastnike zemljišč, na katerih bodo postavili obmejno ograjo, so obvestili že pred tednom.

Žično ograjo so sicer v torek začeli postavljati tudi v metliški občini na kmetijskem in gozdnatem območju v smeri od Kolpe proti Gorjancem oziroma od vasi Božakovo proti maloobmejnemu prehodu Rakovec na območju metliške občine. Omenjeni prehod je sicer za vozila začasno zaprt zaradi poškodovanega mostu.

9.30: Iz celjskega nastanitvenega centra so po podatkih tamkajšnje policijske uprave v Lendavo odpeljali 398 prebežnikov, ki so bil tam nameščeni čez noč, medtem pa so jih v Celju namestili novih 505, ki so prispeli na mejna prehoda Dobovec in Bistrica ob Sotli. Del so jih odpeljali tudi v Gornjo Radgono in Šentilj.

Že v torek so iz Dobove čez Jesenicev Avstrijo odpeljali tudi trije vlaki s 1618 prebežniki, po eden zjutraj, popoldne in zvečer. Kot so sporočili iz kranjske policijske uprave, je en vlak po isti poti zjutraj že odpeljal novih 540 evidentiranih prebežnikov, za danes pa sta predvidena še dva takšna prevoza.

8.06: V Šentilju je po podatkih mariborske policijske uprave trenutno nastanjenih 4187 prebežnikov. Zvečer je tja prispel vlak iz Dobove s 1021 ljudmi, ob 4.30 zjutraj pa še drugi z 988 ljudmi ter 210 oseb s štirimi avtobusi iz Dobovca. Avstrijski varnostni organi so ponoči na nekdanjem starem mejnem prehodu sprejeli okoli tisoč prebežnikov.

7.54: Malo po četrti uri zjutraj je iz Hrvaške na mejni prehod v Petišovce prispelo še 726 beguncev in migrantov. Tujci so trenutno v postopku evidentiranja v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi, po njih pa jih bodo prepeljali v Gornjo Radgono in Lendavo.

V sprejemni center Gruškovje pa so ponoči iz Hrvaške prispeli štirje avtobusi z 206 prebežniki, ki bodo po registraciji v jutranjih urah prav tako prepeljani v Šentilj.

7.45: Na mednarodni železniški mejni prehod v Dobovi je okoli šeste ure zjutraj iz Hrvaške prispel današnji prvi vlak s 1136 prebežniki. Že pred tem je malo po četrti uri zjutraj iz Hrvaške na mejni prehod Petišovci prispelo več avtobusov s 726 prebežniki. Po opravljenih postopkih evidentiranja in humanitarni oskrbi bodo vse prepeljali v nastanitvene centre.

Kot so sporočili iz novomeške policijske uprave, je v torek v Dobovo v spremstvu hrvaških policistov prispelo pet vlakov s 5269 begunci in migranti. Do prihoda jutranjega vlaka je bilo v tamkajšnjem sprejemnem centru še okoli tisoč tujcev. Od tam so ponoči v nastanitveni center v Lendavo prepeljali 362 prebežnikov, v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni pa jih je po podatkih murskosoboške policijske uprave trenutno nastanjenih 938.