Vaja večnacionalnih sil kopenske vojske

Na osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček pri Postojni se je začela vaja Večnacionalnih sil kopenske vojske. Vaje se udeležuje okrog 200 pripadnikov, od tega 130 iz Slovenske vojske.

Objavljeno
05. oktober 2009 14.42
Vojaška vaja na osrednjem vadišču Poček
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Postojna - Na osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček pri Postojni se je v nedeljo začela vaja Večnacionalnih sil kopenske vojske (Multinational Land Force - MLF). Rednega skupnega usposabljanja vodov MLF, ki bo potekalo do 10. oktobra, se udeležuje okrog 200 pripadnikov, od tega 130 pripadnikov Slovenske vojske, so sporočili z obrambnega ministrstva.

 

Nosilec vaje je 74. motorizirani bataljon Slovenske vojske, ki bo na vaji sodeloval s srednjimi kolesnimi oklepnimi vozili 8X8 Svarun. Kot navajajo na ministrstvu, se bodo udeleženci urili v nalogah izvidovanja, patruljiranja, spremljanja konvojev ter reakcij ob stiku z nasprotnikom in ob napadu na bazo. Usposabljali se bodo tudi v postopkih vzpostavljanja in obrambe izpostavljene operativne baze v območju delovanja.

 

Slovenska vojska v MLF sodeluje od ustanovitve sil ravni brigade leta 1999, ko so načelniki generalštabov treh vojska podpisali tehnični sporazum o silah MLF. Sile morajo biti sposobne izvajati naloge v mirovnih operacijah skladno s 6. in 7. poglavjem Ustanovne listine Združenih narodov, sodelujejo pa tudi v okviru operacij zveze Nato in EU. Prva trilateralna vaja je leta 2002 potekala v Vidmu, enota pa je v mednarodni operaciji prvič delovala leta 2004 na Kosovu.

 

Predstavniki medijev si bodo vajo lahko ogledali v petek, so še zapisali na ministrstvu za obrambo.