Vajgl in Podobnik na HTV o meji

Ivo Vajgl je v oddaji na HTV poudaril, da arbitarža o meji ni čarobna palčica, ki bi rešila vse, Marjan Podobnik pa, da bi zaradi spora Slovenija lahko Hrvaški odtegnila podporo pri vstopu v EU.

Objavljeno
06. februar 2007 11.39
Ivo Vajgl
Zagreb - Volitve ne morejo biti izgovor za nobeno vlado, da doslej še ni dosežen dogovor o odprtih vprašanjih med Slovenijo in Hrvaško, je v ponedeljek zvečer na hrvaški televiziji HTV dejal svetovalec slovenskega predsednika Ivo Vajgl. V oddaji Otvoreno, ki je bila posvečena slovensko-hrvaškim odnosom, je Vajgl poudaril, da sta za dogovor o odprtih vprašanjih potrebna politična volja in odgovornost. Mednarodna arbitraža o meji, ki jo predlaga hrvaška stran, pa ni čarobna paličica, je dodal.

Po njegovem mnenju obstaja še prostor za dvostranske pogovore, kar svetujejo tudi predstavniki Evropske unije. Na vprašanje, zakaj je prestavljeno za 15. februar napovedano srečanje slovenskega in hrvaškega predsednika, Janeza Drnovška in Stipeta Mesića, v Bjelovarju, pa je Vajgl dejal, da zaradi tehničnih razlogov in da se bosta predsednika sešla kmalu.

Podbnik: Predmet arbitraže je lahko tudi kopenska meja

Na težavnost pri doseganju morebitnega dogovora o predmetu arbitraže je v oddaji opozoril predsednik Slovenske narodne zveze pri SLS Marjan Podobnik, ki je izpostavil, da se o tem na Hrvaškem ne govori.

Ponovil je, da Slovenija ne izključuje arbitraže za rešitev vprašanja meje na morju in spornih delih kopenske meje med državama. Poudaril pa je, da ni nujno, da bo predmet arbitraže samo meja na morju v Piranskem zalivu, kot si arbitražo predstavlja hrvaška stran. Slovenija bi zaradi zgodovinskih razlogov lahko zahtevala tudi, da bi bila predmet arbitraže meja na reki Mirni, kjer je bila meja nekdanje Cone B Svobodnega tržaškega ozemlja, tako kot bi za predmet arbitraže lahko predlagala tudi Savudrijski rt in Kaštel kot nekdanja dela občine Piran.

Predsednik odbora za zunanjo politiko hrvaškega sabora in poslanec hrvaške vladajoče stranke HDZ Gordan Jandroković je ponovil hrvaško stališče, da je v skladu s stališčem Badinterjeve komisije kopenska meja določena in da so, kar zadeva Hrvaško, izčrpane vse možnosti za dvostranski dogovor o meji na morju.

Tudi bivši hrvaški zunanji minister Tonino Picula iz opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) je menil, da je arbitraža o meji na morju najboljša rešitev za 17 let trajajoči spor med državama.

Vsi udeleženci oddaje pa so poudarili, da sedanji problemi med Ljubljano in Zagrebom glede meje ne bi smeli vplivati na prijateljske in dobre sosedske odnose med državama na drugih področjih.

Čeprav so bili vsi udeleženci oddaje razen Podobnika prepričani, da Slovenija ne bo ovirala vstopa Hrvaške v Evropsko unijo, je 84 odstotkov od 557 gledalcev, ki so poklicali med oddajo, menilo ravno nasprotno.

Podobnik je namreč opozoril, da bi lahko slovenski državljani o vstopu Hrvaške v EU odločali na referendumu. Dodal je, da vse javnomnenjske raziskave v Sloveniji kažejo na veliko podporo vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, ki pa bi se spremenila, če bi bila zaradi Hrvaške vprašljiva teritorialni izhod Slovenije na odprto morje in suverenost Slovenije v celotnem Piranskem zalivu.