Vajgl Spindeleggerjeve izjave označil za zavajajoče

Evropski poslanec Ivo Vajgl je izjave avstrijskega zunanjega ministra Michaela Spindeleggerja označil za zavajajoče. Vajgl meni, da je Spindelegger ponovil že slišano, rešitve odprtega vprašanja pa še vedno ni na obzorju.

Objavljeno
01. september 2009 17.38
Ivo Vajgl
Da. O./STA
Da. O./STA
Ljubljana - Evropski poslanec Ivo Vajgl (Zares/ALDE) se je odzval na pogovor avstrijskega zunanjega ministra Michaela Spindeleggerja za ponedeljkovo izdajo časnika Die Presse, njegove izjave pa označil za zavajajoče. Spindelegger je po mnenju Vajgla ponovil že slišano, rešitve odprtega vprašanja in s tem izpolnitve obveznosti Avstrije pa ni na obzorju.

Spindelegger je za Die Presse zanikal, da bi bila Slovenija pravna naslednica po Avstrijski državni pogodbi (ADP). Dodal je, da pa to ne spreminja dejstva, "da imamo obveznost izpolniti ADP." Pri tem bi bilo potrebno najti konsenz na avstrijskem Koroškem, pri čemer pa se Spindelegger zaveda, da je "to zelo težavno."

Vajgl je v odzivu zapisal, da je novi avstrijski zunanji minister ponovil tisto, kar so storili že vsi njegovi predhodniki in avstrijski kanclerji, rešitve odprtega vprašanja in s tem izpolnitve dela obveznosti, ki jih ima republika Avstrija v skladu s svojim ustanovnim dokumentom - ADP, pa ni na obzorju, so sporočili iz Zaresa.

Kot je zapisal Vajgl, prislovična avstrijska neodločnost in izmikanje državniški odgovornosti, ko gre za obveze iz ADP, v najnovejši Spindeleggerjevi izjavi pravzaprav ne preseneča več. "Povsem nepotrebno in v nasprotju z duhom evropskega sodelovanja in razumevanja pa je njegovo polemično odrekanje pravice Sloveniji, da se kot država matičnega naroda in ob sklicevanju na mednarodno pravo zavzema za pravično rešitev statusa slovenske manjšine - v skladu z mednarodno-pravnim aktom, ki je omogočil ponovno vzpostavitev demokratične Avstrije."

Avstrijcem je po mnenju Vajgla treba javno povedati, da Sloveniji ne gre za pridobivanje političnih točk, ampak za spoštovanje pogodbenih obveznosti, pa četudi z neodpustljivo veliko zamudo. Slovenska vlada bo morala po mnenju Vajgla tudi v luči najnovejših izjav vodje avstrijske diplomacije ponovno proučiti možnost formalne notifikacije nasledstva Slovenije po SFRJ kot državi sopodpisnici ADP.