Vandali znova popackali pročelje koprske stolnice

Pročelje koprske stolne cerkve Marije Vnebovzetne so vandali po nekaj letih spet popisali z grafiti, uperjenimi predvsem proti zvonjenju. Na Policijski upravi Koper nam je Anita Leskovec potrdila, da policija obravnava primer zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja tuje lastnine in poškodovanja kulturnega spomenika.

Objavljeno
08. marec 2011 20.42
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Odzvalo se je več koprskih kulturnih delavcev, ki so vsi po vrsti obsodili nasilno in primitivno dejanje. Opozorili so, da bi morali poskrbeti za preprečitev skrunjenja spomenikov in tuje lastnine. Vida Gračner, predsednica sveta krajevne skupnosti Koper Center, je za Delo povedala, da v zadnjih štirih letih nihče od krajanov ni nasprotoval zvonjenju v zvoniku koprske stolne cerkve. Zato težko presodi, koliko je zvonenje moteče za meščane. »Zagotovo pa se s tako obliko protesta v svetu KS ne strinjamo in menimo.«

Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper, ki prebiva v mestnem jedru, je dejala, da odločno nasprotuje takšnim mazaškim akcijam po kulturnih spomenikih, kakršen je koprska cerkev: »Konflikt zaradi zvonjenja sicer obstaja. Marsikomu se zdi, da so zvonovi preglasni in da bi bilo to mogoče urediti tudi drugače. Ampak stvari je treba reševati za mizo, ne pa z mazaškimi akcijami in nestrpnostjo. Toda ti grafiti niso tako agresivni, kot jih hočejo prikazati.«

Koprski svobodni umetnik Marko Brecelj je v preteklosti izpeljal že več odmevnih akcij »utišanja zvonov«. Najbolj znana je bila leta 2003, ko je kemblje ovil v tapison, da niso več zvonili, kasneje pa se je zapletel v polemiko s koprskim škofom Metodom Pirihom. Tokrat je odločno zanikal, da bi imel kar koli opraviti z napisi: »V Društvu prijateljev zmernega napredka spoštujemo brezmadežno belo fasado, na katero se je dalo lepo projicirati Križarko Potemkin. Pripravljeni smo jo znova pobeliti. Za preglasne zvonove pa ponujamo poslovno sodelovanje, da bi jih s strokovno pomočjo fizikov pridušili tako, da zven ne izgubi plemenitosti. Tito je mrtev, klerikalizem pa vse močnejši.« Poudaril je, da je Cerkev po osamosvojitvi Slovenije namestila nove zvonove, ki bi bili morda primerni za cerkev na Sveti gori, ne pa za mesto, saj so 20-krat glasnejši od tistih, ki so jih prej imeli stoletja v Kopru.

Božo Rustja iz koprskega župnišču in škofije je pritrdil, da z grafiti že več let niso imeli težav. »Zelo pa smo razočarani, ker se napadi, predvsem v notranjosti cerkve, kar vrstijo, in to kljub videonadzoru v cerkvi. Očitno je, da smo napoti kristijani, česar pa ne moremo sprejeti. Tudi pust je hrupen, pa nihče ne reče, da ga je treba ukiniti, moteč je tudi promet ... Zvonovi v zvoniku so bili res zamenjani, a zvonijo samo trikrat na dan: ob 7. in 12. uri po en in ob 17.45 trije nekaj minut. Ura na stolpu med 20. in 7. ne bije. Med prireditvami zvonove utišamo, če nas za to prosijo. Tudi naše maše pogosto moti hrup drugih prireditev. Dialoga ni.« Pojasnil je še, da zunanjost cerkve nima videonadzora, ki bi pomagal preprečevati podobne vandalske akcije.