Vanja Dujc drugič svetovni prvak v oljčnem olju

Koprski oljkar je tudi letos osvojil prvo mesto na svetovnem prvenstvu oljčnih olj v New Yorku.

Objavljeno
10. november 2011 18.20
Posodobljeno
10. november 2011 18.20
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Koprski oljkar Vanja Dujc je tudi letos osvojil edino priznanje šampiona in prvo mesto na drugem svetovnem prvenstvu oljčnih olj, ki ga je v New Yorku organiziralo italijansko združenje FIMETICA.

S tem je potrdil prvo lovoriko v kategoriji ekstra deviških olj, ki jo je dosegel na lanskem svetovnem prvenstvu v Shangaju z istim oljčnim couveejem (zvrstjo) Vanja Couvee. To je tretja letošnja lovorika Vanje Dujca.

»V to oljčno zvrst sem pomešal olje 18 različnih sort oljk, kolikor jih premoremo v oljčniku na Mali Sevi s 1050 drevesi. Zvrstno olje je moje najcenejše in ga prodajam po 15,7 evra za pol litra. Vesel sem bil že lani, ko sem dosegel najvišji naslov. Niti v sanjah pa nisem pričakoval, da bom že naslednje leto ponovil uspeh. Zanimivo je, da je drugo mesto zasedla Agrolaguna iz Poreča za OL Istria. Kaže, da je v istrski zemlji nekaj posebnega. Moje vodilo je, da smo ravno zato, ker smo v primerjavi s svetovno konkurenco majhni, prisiljeni pridelovati olje vrhunske kakovosti in se lahko brez sramu primerjamo z najboljšimi na svetu,« je povedal svetovni oljčni prvak.