Varčevanje z vodo

Če boste z vodo ravnali smotrno, se bo poznalo tudi na položnicah.

Objavljeno
29. avgust 2011 10.28
Posodobljeno
29. avgust 2011 11.46
A. R. K.
A. R. K.
Avgustovska pasja vročina je marsikje v Sloveniji povzročila težave pri oskrbi s pitno vodo in nas tako še enkrat opomnila, kako nebogljen je človek brez nje.

Voda je vir življenja

Voda je resnično vir življenja in Slovenci imamo velikansko srečo, saj nam je po navadi ne primanjkuje. Marsikje na svetu take sreče nimajo. Prav je torej, da z vodo ravnamo smotrno. Ker je to prijazno do okolja in ker boste tako tudi privarčevali.

Varčujte pri pomivanju posode

Tako pri ročnem pomivanju kot pri pomivanju posode v pomivalnem stroju lahko prihranite. Pri ročnem pomivanju vodo natočite v korito, ko posodo milite in drgnete zasušene ostanke z nje. Tekočo vodo uporabite le za izpiranje. Pri strojnem pomivanju uporabite program 'eko', ki ga ima večina pomivalnih strojev. Stroj vedno zaženite, ko bo poln, napol prazni stroji so namreč velika potrata energije.

Reciklirajte odpadno vodo

Vodo, s katero perete sadje in zelenjavo, lahko ponovno uporabite. Zberite jo v posodo in uporabite za zalivanje vrta ali lončnic v stanovanju.

Zbirajte deževnico

V starih časih, ko še ni bilo vodovodov, je imela skoraj vsaka hiša svojo cisterno, v katero se je zbirala deževnica. Če gradite ali imate namen začeti, to sploh ni slaba ideja, saj lahko deževnico koristno uporabite za zalivanje vrta in okolice hiše. Cisterno lahko skrijete kar pod teraso, da vam ne bo kazila videza domovanja.

Preverite števce za vodo

Če se števci vrtijo tudi, ko so vse pipe zaprte, je mogoče, da pušča katera od cevi in voda odteka v prazno.

Kopel namesto prhanju

Privoščite si sproščujočo kopel in naredite nekaj za svoje zdravje, pa tudi za okolje. Pri kopanju v kadi boste namreč porabili bistveno manj vode kot pri prhanju. Če skočite pod hitro prho, med miljenjem vodo zaprite. Pozorni bodite tudi na to, kakšen nastavek za tuš uporabljate. Starejši porabijo namreč kar enkrat več vode kot novejši, ki so jih že izdelali z mislijo na okolje.

Zamenjajte izplakovalnik

Tudi pri straniščnih kotličkih velja pravilo, da starejši porabijo bistveno več vode. Naložba v nov izplakovalnik bo dolgoročno pomenila prihranek v vašem gospodinjstvu.

Ekološko umivanje zob

To ste gotovo slišali že tisočkrat, pa vendar: med ščetkanjem zob vodo zaprite. Zlato pravilo za umivanje zob je namreč trikrat na dan po tri minute. Kar veliko vode torej, ki odteče v prazno, če je medtem ne zaprete.