Varčne žarnice za javno razsvetljavo v Kranju

Zmanjšanje porabe elektrike je ocenjeno na okoli 25 odstotkov, zmanjšalo se bo svetlobno onesnaženje.

Objavljeno
17. september 2012 15.56
tre_NOVA JAVNA RAZSVETLJAVA
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj - V Kranju zaključujejo obnovo javne razsvetljave, potem ko je na javnem razpisu izbrani edini ponudnik Vigred v dveh mesecih že zamenjal 1498 potratnih in neustreznih svetilk.

Na Mestni občini Kranj so pojasnili, da urejajo še vso potrebno dokumentacijo, ki jo morajo nasloviti na ministrstvo za infrastukturo in prostor. Naložbo, v celoti vredno 527.100 evrov, naj bi namreč z 210.000 evri sofinanciralo omenjeno ministrstvo, večino pa bo prispevala kranjska občina in ta strošek naj bi se skozi prihranek v energiji povrnil v približno petih letih.

Zmanjšanje porabe električne energije je sicer ocenjeno na okoli 25 odstotkov oziroma na 680 megavatnih ur na leto, bistveno se bo zmanjšalo svetlobno onesnaženje in zmanjšali se bodo izpusti ogljikovega dioksida. Zamenjane so bile tudi več kot 30 let stare svetilke s porabo moči 400 W, 250 W in 150 W s svetilkami z močjo 250 W, 150 W in 90 W, ki ustrezajo zahtevam uredbe, zagotavljajo ustrezno osvetlitev in ne sevajo nad vodoravnico.

Ponekod (v nekaterih križiščih oziroma na nekaterih trasah) so še vedno stare svetilke, običajno z močjo porabe 250 W, ki niso bile še zamenjane, saj njihova zamenjava ne bi prinesla prihrankov. Te stare svetilke bodo predvidoma zamenjane postopno do leta 2016.