Kilogram sveč prižge na leto povprečni Slovenec

Okoljsko ministrstvo je zato sprožilo akcijo Prižgi svečo manj.

Objavljeno
27. oktober 2011 19.33
Posodobljeno
28. oktober 2011 10.00
Vladimir Jerman
Vladimir Jerman

LJUBLJANA – Po elektronski pošti sem pravkar prejel sporočilo naše družinske prijateljice Milojke s prošnjo, naj ga posredujem naprej. Milojki ga je poslala Irma, njej spet nekdo in tako je nastala že cela veriga prepošiljateljev. Še eno iz verižnih pisem, ki krožijo na spletu in ki so včasih domiselna, često pa niti ne.

Sveče so breme za okolje

Tokratno pravi: »Ministrstvo za okolje in prostor je letos sprožilo okoljsko akcijo Prižgi svečo manj. Večinoma se tega ne zavedamo, toda odpadne sveče so zelo veliko breme za okolje. Okoli 1. novembra je na grobovih nepregledna količina sveč, ki okoli 10. novembra (ko dogorijo) postanejo neuporabna gmota, ki duši pokopališča in kasneje smetišča. Zelo všeč mi je slogan Predniki vam ne bodo zamerili, če boste letos prižgali svečo manj, potomci vam bodo za to hvaležni. Upam, da boš ob tej pobudi malo razmislil/-a in da bo 10. novembra, ko bodo sveče po pokopališčih ugasnile, tudi zaradi tebe kakšen dekagram odpadkov manj! Raje zmoli eno zdravamarijo, boš zagotovo naredil/-a več za prednike kot s tistim kupom plastike ... Vesela bom, če tole razširite med prijatelje in znance, da akcijo naredimo bolj obširno.« Sklene s pripisom: »Tudi če ne pošlješ dalje, se opolnoči ne boš spremenil/-a v bučo in ne boš imel/-a 7 let nesreče pri parkiranju.«

Kilogram po glavi

Statistika razkriva, da je bilo lani (po podatkih Agencije RS za okolje) zbranih 2,361.970 kg odpadnih nagrobnih sveč. Torej več kot kilogram na prebivalca. Vse te sveče so bile predobdelane po postopkih R12, R12 (to so postopki predobdelave, v katerih se izločijo odpadne elektronske nagrobne sveče pa odpadki, ki niso odpadne nagrobne sveče in ostalo). V letu 2010 je bilo v recikliranih skupno 823.165 kg odpadnih nagrobnih sveč (pri podjetju Plastkom, d. o. o., Jesenice in na Hrvaškem pri podjetju EKO-P.U.T.).

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Slovenci smo svetovni rekorderji v porabi sveč