Varuhinja na Jesenicah o prostorskih in stanovanjskih težavah

Zdenko Čebašek Travnik skrbi tudi, kaj bo po 1. januarju, ko se bodo sistemi socialnih pomoč spremenili.

Objavljeno
16. november 2011 16.16
Posodobljeno
16. november 2011 16.47
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Jesenice - Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik je na današnjem poslovanju v občini Jesenice opazila podobne probleme kot drugod v Sloveniji, od zamude pri sprejemanju prostorskega načrta do stanovanjske problematike, ki postaja vse hujša v vsej državi. Svoje zgodbe pa so ji predstavili tudi izbrisani, poroča STA.

Varuhinja je tokrat drugič v svojem mandatu poslovala na Jesenicah, kjer ji je svoje težave predstavilo osem posameznikov. Izstopale so predvsem prostorske zadeve, vezane na različna vprašanja od ogroženosti pred naravnimi nesrečami do posebnih režimov glede ceste, je varuhinja pojasnila na novinarski konferenci.

Poslušala je tudi zgodbe izbrisanih, ki jih je na Jesenicah več kot drugod in ki od države pričakujejo predvsem opravičilo. Problem se bo zagotovo vlekel, dokler evropsko sodišče za človekove pravice ne poda razsodbe glede odškodnin, nato pa bo država verjetno morala sistemsko zadevo rešiti, je ocenila.

Odprto vprašanje, ki ga bodo na uradu varuha človekovih pravic vzeli v reševanje, je problem pekarne na Cesti maršala Tita. Pred letom dni je bila namreč izdana odločba, po kateri bi morala pekarna oktobra lani prenehati delovati. Varuhinja bo zato na inšpektorat naslovila vprašanje, zakaj odločba še vedno ni izvršena.

Poleg konkretnih težav se je varuhinja osredotočila tudi na pogoste težave v občini, ki so jih predstavili župan in občinska uprava. Na Jesenicah, ki so bila dolga leta kot industrijsko mesto podvržena onesnaževanju, sedaj aktivnih onesnaževalcev, ki ne bi upoštevali danih zavez, ni. Postopno pa se sanirajo tudi grehi iz preteklosti.

Jeseniška občina se sicer podobno kot veliko občin v državi sooča z zamikom pri sprejetju prostorskega načrta. Za to niso krive občine, temveč postopki in zaostanki na ministrstvu za okolje in prostor. »V tem problemu občina Jesenice ni osamljena in nova vlada bo morala na tem področju narediti bistvene spremembe,« je opozorila varuhinja.

Pomembna tema je tudi stanovanjska problematika, pri reševanju katere so le redke občine uspešne. Zaradi recesije je teh problemov vse več, kar se kaže tudi na Jesenicah, ki sicer po oceni varuhinje glede tega vprašanja spadajo med bolj urejene občine v državi.

V vseh občinah se dogajajo deložacije in družine, ki ostanejo brez stanovanja se znajdejo v nevzdržnih razmerah. »Žal se ljudje prepozno zavedo resnosti situacije,« je dejala varuhinja in pojasnila, da ko se obrnejo na njih, so postopki že pravnomočno zaključeni.