Varuhinja ni dala soglasja h kandidaturi

Za ombudsmana se je prijavilo veliko kandidatov. Čebašek - Travnikova noče, da bi njeno sodelovanje služilo kot orodje za delitev.

Objavljeno
09. oktober 2012 21.22
PROTESTNO BRANJE
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika

Ljubljana – Na poziv predsednika republike za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha človekovih pravic se je prijavilo veliko kandidatov, vendar med njimi ni varuhinje Zdenke Čebašek - Travnik, čeprav jo je k temu nagovarjalo več nevladnih organizacij.

Varuhinja nam je zagotovila, da se na poziv predsednika, ki se izteče v četrtek 11. oktobra, sama ne bo prijavila, niti h kandidaturi ni dala soglasja. Ostaja pri odločitvi, ker ne želi, da bi njeno sodelovanje v tem postopku služilo kot osnova za obračunavanje s posameznimi kandidati na osebnem nivoju.

Že pred mesecem je javnosti sporočila, da se o njenem delu ni sodilo po dejanskih dosežkih, pač pa je postala orodje za delitev, kar je vedno zavračala. Doživela je celo poskuse teptanja osebnega dostojanstva in grožnje s smrtjo.

Kljub temu je društvo Eko krog predsedniku republike predlagalo, da jo ponovno imenuje za kandidatko, saj je dokazala, da razume bistvo dela varuha človekovih pravic, angažirala se je na vseh področjih, tudi na področju varovanja pravice do zdravega življenjskega okolja.