Vatikan zanika pomoč mariborski nadškofiji

Papež ni pisal vatikanski banki IOR, pravi tiskovni predstavnik.

Objavljeno
02. oktober 2013 15.27
VATICAN-BANK/
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Vatikan - Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je danes za Radio Vatikan zanikal poročanje medijev glede finančne pomoči vatikanske banke IOR mariborski nadškofiji.

»IOR ni načrtovala in tudi ni odobrila nobenega posojila nadškofiji Maribor, kot tudi ni bilo nobenega pisma svetega očeta IOR,« je po navedbah na spletni strani slovenskega uredništva Radia Vatikan dejal Lombardi.

Italijanski tednik L'Espresso je v ponedeljek ob sklicevanju na neimenovane vire poročal, da naj bi vatikanska banka IOR mariborski nadškofiji do konca leta namenila 40 milijonov evrov brezobrestnega posojila za pokrivanje dolga, ki je nastal ob finančnem zlomu družb Zvon ena in dva.

Časnik navaja neimenovane vire, ki so mu med drugim povedali, da je sam papež Frančišek upravi banke poslal pismo, v katerem jo je prosil za pomoč nadškofijam v težavah.

Celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je po odstopu nadškofa Marjana Turnška kot apostolski administrator začasno prevzel vodenje finančno obubožane mariborske nadškofije, je za STA v torek povedal, da o vsem skupaj ne ve nič več od tega, kar poročajo mediji.

»Meni nihče ni nič povedal. Hvala bogu, če bi to bilo res, a jaz ne vem nič, pa sem verjetno pristojen za te informacije,« je bil kratek odziv Lipovška.