Včeraj deset novih okužb, umrli so še trije ljudje

Število vseh žrtev covida-19 se je povzpelo na 89. Včeraj so opravili 1317 testiranj.

Objavljeno
29. april 2020 10.56
Posodobljeno
29. april 2020 12.23
FOTO: Jure Eržen/Delo
V. U.
V. U.
Nacionalni urad za javno zdravje je objavil najnovejše podatke o stanju pandemije koronavirusa v Sloveniji. Včeraj je bilo do 24. ure deset novih okužb, umrli so še trije ljudje, skupno doslej 89. Opravili so 1317 testiranj, do zdaj skupno 51.607. Vseh doslej evidentiranih okužb od izbruha epidemije je 1418.

Hospitaliziranih je bilo 73 bolnih, od tega 25 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili sedem ljudi. V okviru raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji novih okužb včeraj niso odkrili. Do zdaj so sicer v okviru raziskave na novo potrdili eno okužbo, pri eni osebi pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem. Povabilo v raziskavo je sprejelo 1350 ljudi, odvzeli so 1258 vzorcev.



Jelko Kacin je na dopoldanskem vladnem obveščanju obnovil včeraj objavljeni seznam rahljanja ukrepov, ki so aktualni od danes oziroma bodo po prvomajskih praznikih, od 4. maja. To velja za nepremičninsko posredovanje in predvsem knjižnice, muzeje in galerije. Včerajšnji odlok o odprtju slednjih, o katerem so presenetljivo izvedeli prek medijev in ne s strani kulturnega ministrstva, je povzročil precej zmede. V tem kontekstu je Kacin opozoril, da ne gre za ukrep, ki bi zavezoval k odprtju že danes, pač pa tudi kasneje, če priprave zahtevajo več časa.

Na novinarsko vprašanje, kakšen protokol bo v teh ustanovah veljal za obiskovalce, je splošno odgovoril, da lahko pričakujemo maske in ustrezno socialno distanco. Morda tudi »karanteno« za knjige, »ležanje« izposojenih knjig ali razkuževanje.

image
FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Živilske trgovine v nedeljo, 3. maja, odprte


Ponovil je, da bodo od 4. maja dostopne storitve strežbe v lokalih na prostem, a le z upoštevanjem ustreznih varnostnih ukrepov. Ključna bo pozornost vseh. Vračajo se še storitve tekstilnih in čevljarskih popravil, zlatarske usluge, masaže, pedikure ... Trgovine z živili ob nedeljah ostajajo zaprte, izjema bo nedelja, 3. maja. Tedaj, po dveh prazničnih dnevih, bodo lahko odprte.

Sicer bodo lahko ranljive skupine nakupe v trgovinah opravile tudi izven prej določenih ur. Osebni dokumenti več ne bodo potrebni. Kot je odredilo ustavno sodišče, bo vlada vsakih sedem dni presojala ukrepe iz tega odloka in omejitve umikala ali pa jih ponovno vzpostavljala.

Kot je dodal Kacin, bo vlada o dodatnem rahljanju ukrepov razpravljala tudi danes zvečer. Rezultate tega bodo predstavili na jutrišnji dopoldanski vladni tiskovni konferenci. Eno novinarskih vprašanj se je seveda nanašalo na rahljanje omejitve gibanja na občinske meje pred oziroma po prvomajskih praznikih. Odgovor je bil v smeri, da bo vlada v dialogu z epidemiologi razpravljala o različnih možnostih omejitve gibanja v prihodnje na upravne enote ali regije. V odgovoru na vprašanje glede ukrepov na področju verskega življenja je med drugim opozoril na ločenost cerkve in države. Pa tudi, da v času epidemije kabine v cerkvah niso primerne za spovedi.

Na vprašanje glede vsebine poročil pristojnih ministrstev o nabavljanju zaščitne opreme, je odgovoril, da njegove vsebine ne pozna. Spoznal jo bo na večernem zasedanju vlade.

Spomnimo, Janez Janša se je na razkritja glede nakupov zaščitne opreme  odzval skopo, z napovedjo, da bodo pristojna ministrstva do včerajšnjega dne pripravila in dopolnila poročila o zagotavljanju osebne zaščitne opreme v času pandemije ter o stanju te opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade. Poročilo bo nato poslano v državni zbor, kjer bo možna celovita obravnava.