Rešitve za več tisoč neplačanih ur še ni

Šest bolnišnic bo izjemoma dobilo predujme za izplačilo plač. Izčrpanim sestram ministrica obljubila obisk. 

Objavljeno
02. februar 2015 21.10
Milena Zupanič, Sandra Hanžič, notranja politika,  Boris Šuligoj, Koper
Milena Zupanič, Sandra Hanžič, notranja politika, Boris Šuligoj, Koper

Izola, Ljubljana – V zdravstvu sta danes odmevala dva dogodka. Fidesovi napovedi stavke v izolski bolnišnice se je pridružil še Obalni sindikat delavcev zdravstva in socialnega skrbstva KS 90, zato so danes že govorili o splošni stavki, ki je ne bo, če bo pravočasno denar za plače. V UKC Ljubljana pa so se sestale medicinske sestre in napovedale protestne shode.

Predstavniki sindikata KS 90 v Izoli so napovedali, da bodo ministrico Milojko Kolar Celarc pozvali, naj pisno pojasni, kako se bo lotila reševanja kopice anomalij v slovenskem zdravstvu. Zaradi njih so tokrat prvič tako resno ogrožena izplačila plač v zakonskih rokih. »Prav tako bomo predlagali sindikalni centrali KS 90, naj ne podpiše socialnega sporazuma za leto 2015 in 2016,« so sporočili iz Obalnega sindikata delavcev zdravstva in socialnega skrbstva KS 90.

»Tak predlog jemljemo zelo resno, saj smo odgovor na naša vprašanja zahtevali že do 31. januarja, pa jih ni bilo. Ministrica je nekaj obljubljala, direktor ZZZS Samo Fakin pa je bil zelo rezerviran. Ne vem, kako se lahko na eni strani pogovarjamo o socialnem miru, na drugi pa ne izplačujemo plač,« je dejal predsednik KS 90 Peter Majcen. »Nasploh je v informacijah o položaju zdravstva vrsta nejasnih trditev, na primer ta, da so v izolski bolnišnici neproduktivni in hkrati močno presegajo program. Takšne trditve so sprte z logiko.« Majcen meni, da gre pri zdravstvu za vrsto precej spornih vprašanj na sistemski ravni.

UKC: Gripa in preobremenjenost sester

V UKC Ljubljana so danes dopoldne medicinske sestre napolnile predavalnico na izrednem sestanku Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Tema: preobremenjenost medicinskih sester, kadrovska podhranjenost in problem neplačevanja nadur oziroma opravljenega dela v zavodu.

Saša Kotar, predsednica sindikalne enote UKC Ljubljana znotraj Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, je povedala, da jim je »prekipelo«. Poleg kadrovske podhranjenosti in neplačanih nadur je bila pika na i tokrat izbruh gripe. »Medicinske sestre morajo narediti vse nadure zaradi potreb dela, ne zato, ker bi same želele.« Vsak mesec se dogovarjajo z vodstvom UKC in se borijo, da bi bilo čim več nadur izplačanih. Zaposleni v zdravstveni negi v UKC dela v povprečju med 200 in 220 ur na mesec namesto 174. Namesto vseh dobijo izplačanih le sedem do deset nadur na mesec. V intenzivni terapiji manjka vsaj 12 sester, še več bi jih potrebovale negovalne enote. Zato je sindikat poslal opozorilno pismo na ministrstvo za zdravje, v katerem zahtevajo sestanek z ministrico. »Verjamemo v konstruktivni dialog,« pravi Kotarjeva. »Upamo, da se bo ministrica odzvala.« Dodaja, da bodo morali v nasprotnem primeru svoje zahteve zaostrovati vse do stavke, ki pa si je ne želijo. A misliti morajo tudi na bolnike, katerih varnost, zaradi pomanjkanja sester, ni zagotovljena. Ena od njihovih zahtev je, da UKC razpisuje delovna mesta za medicinske sestre za redno delo, brez nadur. Pričakujejo še uveljavitev nacionalnih kadrovskih normativov, ki že dve leti ležijo nekje v predalu na ministrstvu. In ministrica? »V obdobju začasnega večjega priliva pacientov so potrebne prilagoditve organizacije dela v bolnišnicah in prerazporeditve med posameznimi klinikami,« je zapisala v sporočilu za javnost. UKC namerava obiskati v kratkem.

Požar gasijo s plačilom predujma

Pomanjkanje denarja v zdravstvu je izbilo sodu dno na več točkah. Odgovorni so se odločili gasiti požare s predčasnim plačilom predujma šestim bolnišnicam, preostalim 22 pa ne. Plače bodo tako ta mesec izplačane normalno, stavke v Izoli ne bo. Drugače pa je s plačilom nadur sestram.

Zadrega s plačami je nastala zaradi zakonske obveze izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij, za kar zdravstvo ni prejelo dodatnega denarja tako kot drugi sektorji, ampak ga mora najti v redni dejavnosti. Ker je zdravstvena blagajna (ZZZS) v zadnjih letih že precej znižala plačilo zdravljenj, za vse bolnike pa zdravljenja niti ne plača, so skoraj vse bolnišnice v finančnih težavah. ZZZS plačuje bolnišnicam njihovo delo v treh obrokih na mesec. Danes so se ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, generalni direktor ZZZS Samo Fakin in direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek dogovorili, da ZZZS lahko plača bolnišnicam Izola, Ptuj, Jesenice, Topolšica, Brežice in Slovenj Gradec tretji del predujma predčasno, da bodo lahko poravnale svoje obveznosti.

Trije vodilni v zdravstvu so tako prekršili splošni dogovor, ki določa za vse bolnišnice enako merilo. Zakaj prav teh šest? »Te bolnišnice imajo največje finančne težave,« je pojasnil Mezek.

Toda s finančnimi težavami se spopadajo tudi druge bolnišnice, denimo UKC Ljubljana, ki zamuja s plačilom dobaviteljem okoli sto dni, tistim iz javnega sektorja pa še več. Prav tako dolguje velike zneske za izplačilo nadur svojim zaposlenim. Leta 2013 je ostal dolžan plačilo 63.000 nadur, podobno je letos. Ta mesec bo UKC sicer izplačal 22.500 nadur, ki so se nabrale tudi zaradi povečanega števila bolnikov zaradi gripe, toda sestre so danes poudarile, da imajo neplačnega dela dovolj in so napovedale protestne shode, če se ministrica v 15 dneh ne bo sestala s sindikatom in vodstvom UKC. V UKC je v zdravstveni negi premalo zaposlenih, zato so delovne preobremenitve stalnica. Generalni direktor Simon Vrhunec je povedal, da so število zaposlenih zaradi stiske celo za sto povečali, kar je v nasprotju z zakonom o uravnoteženju javnih financ, a še vedno ne zadostuje.

»Na ministrstvu razumemo sedanjo kadrovsko problematiko v UKC. Reševanja se je treba lotiti celovito, zato se bo ministrica v kratkem sestala z vodstvom UKC,« so sporočili z ministrstva za zdravje.