Gantar Žura: Če bodo ti zdravniki zares odšli, bo to razpad sistema

Za potezo so se odločili zaradi preobremenjenosti, so jo pa pripravljeni preklicati, če se bodo razmere uredile in ne bodo le v službi administracije.

Objavljeno
01. april 2019 09.18
Posodobljeno
01. april 2019 17.57
Zdravniki družinske medicine so se naveličali opozarjanja na preobremenjenost in bodo odšli, če se razmere ne bodo uredile. FOTO: Leon Vidic/Delo
B. H., J. P.
B. H., J. P.
V ZD Kranj in Osnovnem zdravstvu Gorenjske so danes prejeli 23 odpovedi pogodb o zaposlitvi, ki so jih zdravniki splošne medicine dali zaradi preobremenjenosti. V Osnovnem zdravstvu Gorenjske upajo, da se bodo v dvomesečnem odpovednem roku razmere vendarle uredile, direktor Jože Veternik pa je ob 13. uri stopil pred novinarje. 

Rešitve za zagotavljanje nemotene zdravstvene oskrbe, če bodo odpovedi uresničene, še nimajo. So pa kranjski zdravniki že februarja nehali vpisovati nove bolnike.
 

Gantar Žura: Če bodo ti zdravniki zares odšli, bo to razpad sistema


image
direktorica  ZD Kranj Liljana Žura. FOTO: Igor Mali
»Z odpovedjo grozi več kot 20 zdravnikov in vsak od njih ima 2000 pacientov, ki brez osebnega zdravnika ne bi mogli urejati nobenih drugih zdravstvenih zadev, razen nujnih,« je dopoldne dejala direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura in dodala, da ne ve, kako se bodo lotili organizacije dela. Če bo 23 od 34 družinskih zdravnikov res odšlo, bo to pomenilo razpad sistema, opozarja.

Kasneje je Gantar Žurajeva poudarila, da »z odpovedjo 23 zdravnikov ostane brez osebnega zdravnika več kot 40.000 ljudi, kar je približno polovica prebivalcev Kranja in okoliških občin. To je res alarm, na katerega se moramo nemudoma odzvati vsi udeleženci, usesti se je treba s predstavniki ministrstva za zdravje, vlade, ZZZS in čim prej sprejeti aneks k pogodbi. Zdravniki namreč obljubam, ki so bile že tolikokrat izrečene, ne verjamejo več, in bodo odpovedi res umaknili šele takrat, ko bodo stvari dogovorjene, zapisane in podpisane.«  Dodala je, da je »na vseh odpovedih bilo zapisano podobno: "Odpoved dajem zaradi pritiska ZZZS k obremenitvam preko normativa in standarda iz modre knjige ter dela v razmerah, ki onemogočajo izpolnjevanje temeljnega poslanstva zdravniške stroke."«

Z odpovedjo pogodb zagrozili tudi ptujski zdravniki
Družinski zdravniki iz Zdravstvenega doma (ZD) Ptuj se pridružujejo zahtevam po ureditvi razmer na področju primarnega zdravstva in pomanjkanja zdravnikov družinske medicine. Če njihove zahteve ne bodo uresničene do 1. junija, bo h kolektivni odpovedi pristopilo 16 zdravnikov, so po poročanju STA sporočili iz ptujskega zdravstvenega doma. Odpoved so z majem napovedali tudi celjski zdravniki, z junijem mariborski, v ZD Nazarje pa so trije družinski zdravniki že dali odpoved. Grosupeljski zdravniki zavračajo delo prek obremenitve, dogovorjene v stavkovnem sporazumu.

 

Najhitrejša rešitev je, da vlada čim prej sprejme aneks 1


»Zakonsko določen odpovedni rok je 60 dni, tako da bomo morali konec maja, če se položaj ne bo razrešil, izdati sklepe o odpovedih. Računamo, da bodo odgovorni storili vse, da se zadeva reši že aprila, ko večjih težav še ne pričakujemo, ker pa imajo zdravniki še lanske dopuste in ustrezen delež letošnjih, bi bili lahko nekateri odsotni že konec meseca, če se ne bo nič uredilo. Zagotovo pa v tem primeru pričakujemo pravo 'vojno stanje' maja, saj bi bilo v Kranju na voljo le še šest do osem zdravnikov družinske medicine, specialisti pediatrije in urgentna ambulanta. Najhitrejša rešitev je, da vlada čim prej sprejme aneks 1, ki je bil v obravnavi že minuli teden, pa ga je upravni odbor ZZZS zavrnil, in s tem omeji vrednosti pri opredeljevanju pacientov,« pa je pojasnil direktor OZG Jože Veternik.

image
Jože Veternik. FOTO: Igor Mali

V čem je pravzaprav srž problema? »V pismu zdravnikov družinske medicine iz Kranja, 10. marca poslanem tedanjemu ministru Samu Fakinu, je bilo navedenih osem zahtev, prva in ključna pa je, naj minister čim prej spremeni sprejeto določilo letošnjega splošnega dogovora, ki je prineslo spremembo na področju zdravniškega odklanjanja novoregistriranih pacientov.

Lani je namreč veljalo določilo, povzeto iz veljavnega sporazuma med vlado in sindikatom Fides iz leta 2017, ki je dovoljevalo oziroma zapovedovalo, da lahko zdravnik družinske medicine, pa tudi pediater, odklanja novoregistrirane paciente, ko doseže 1995 glavarinskih količnikov. Ta normativ je bil za vso Slovenijo enak, letošnji dogovor pa je vse to povozil in odslej upošteva povprečja v lokalnem okolju,« je razložil Veternik. Konkretno: slovensko povprečje je 2406 glavarinskih količnikov (oziroma preračunano okrog 1850 bolnikov na zdravniški tim), v Kranju pa 2654 glavarinskih količnikov oziroma okoli 2000 bolnikov.

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič se je opoldne sestal z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom in mu predstavil svoje poglede na problematiko pomanjkanja družinskih zdravnikov in predlagal rešitve. 

Tako kot zdravniki v zdravstvenih domovih v Mariboru, Celju in Nazarjah, ki so že prejšnji teden napovedali kolektivne odpovedi, tudi v Kranju zahtevajo ureditev glavarinskih količnikov in zgornjo mejo dnevnih obremenitev, nezadovoljni pa so tudi zaradi vse več administracije, ki jim jo nalagajo. V Zdravstvenem domu Ajdovščina so nekateri zdravniki družinske medicine umaknili soglasje za delo prek rednega delovnega časa, direktorica doma Boža Ferfolja pa je podala svojo odstopno izjavo. Prejšnjo sredo so z odpovedjo, če bodo pritiski, naj sprejemajo bolnike nad 1895 glavarinskih količnikov, zagrozili tudi grosupeljski zdravniki.

Novi minister za zdravje Aleš Šabeder je prav zaradi stanja na primarni ravni v petek obiskal zdravstvene domove v Celju, Nazarjah in Kranju, kjer se je želel seznaniti z najbolj ključnimi kritičnimi elementi, kot se je izrazil. Srečal se je z vodstvi zavodov, ne pa tudi z zdravniki, ker na sestanku ni želel predstavnikov sindikatov. 


Po Šabedrovem mnenju bodo potrebne sistemske rešitve, med njimi je tudi sprejetje aneksa k splošnemu dogovoru. Dogovorili so se tudi, da se v tem tednu sestane delovna skupina za reševanje problematike na primarni ravni, v katero so vključeni zdravniki, socialni partnerji in zbornica. »Tako da nemudoma začnemo delo in reševanje problematike,« je napovedal minister.