Več kot sto grobišč še neraziskanih

Komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč je lani uresničila svoj program. Predpisala je metodološka izhodišča za način sondiranja in izkopa ter antropološko raziskavo skeletnih ostankov.

Objavljeno
06. januar 2007 07.00
Ljubljana – Komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč je lani uresničila svoj program, ugotavlja njen predsednik Jože Dežman. Predpisala je metodološka izhodišča za način sondiranja in izkopa z arheološko metodo ter antropološko raziskavo skeletnih ostankov. Postopki, ki so jih uporabili v breznu pri Konfinu, v Lovrenški grapi in Lescah, so primerljivi s postopki, ki jih uporabljajo raziskovalci zločinov na Hrvaškem in v Bosni.

Pri prekopu v Bodovljah leta 2005 se je namreč pokazalo, da izkop brez arheološke metode bistveno osiromaši obseg podatkov, ki bi jih lahko dobili o žrtvah in okoliščinah pomora. Mitja Ferenc je s pomočjo kriminalistov in številnih posameznikov, ki so posredovali uporabne podatke, dokumentiral skoraj sto novih grobišč. Tako je topografsko raziskanih grobišč že več kot 510, več kot sto jih čaka na obdelavo, komisija pa še vedno dobiva nove podatke o domnevnih grobiščih.

Pri tem je sprejela načela za urejanje grobišč. Vsako potrjeno grobišče je treba najprej geodetsko izmeriti in razglasiti. Sledi postavitev križa in informacijske table, nato pa urejanje dostopne poti, varovalne ograje in postavitev kažipotov. Tako želi komisija najprej urediti Kočevski rog, urejen pa je že bil prireditveni prostor Pod Krenom. Za dokončno ureditev spominskega parka v Teharjah pa se komisija še dogovarja z Mestno občino Celje.

Letos namerava nadaljevati začeto delo. Še naprej si bo prizadevala za spremembe zakona o vojnih grobiščih, ustanovitev zavoda, ki bi skrbel za vojna grobišča, spremembo napisa, ki označuje prikrita grobišča, postopke sondiranja in prekopa ter identifikacijo žrtev. Prav tako se zavzemajo za sklenitev mednarodnih sporazumov z republikami nekdanje Jugoslavije. S sondiranjem bi morali raziskati najbolj obremenjena urbana okolja, predvsem Maribor in Celje, zajeli pa bi tudi druga lokalna območja, od koder dobivajo največ pobud. Čeprav so se sprva nekateri zavzemali za gradnjo osrednje kostnice, komisija predlaga gradnjo lokalnih (na Orlovem vrhu v Ljubljani, v Škofji Loki, Novem mestu in Celju).

Več o tem preberite v sobotnem tiskanem Delu