Več kot sto tisoč Pik

Slovenska vojska pregledala jezero, da Pike Nogavičke ne bi napadli pirati

Objavljeno
29. september 2014 15.50
Pika Nogavička
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje - Največji festival kulture, vzgoje, izobraževanja in zabave za otroke v Sloveniji - jubilejni, 25. Pikin festival, je letos obiskalo več kot 111 tisoč obiskovalcev, predvsem otrok iz vse države. »Najbolj sem se veselila kolektivnega duha in medsebojnega sodelovanja, s katerim smo pričarali toliko otroškega veselja in na tisoče nasmehov vse od takrat, ko se je Pika prvič pojavila na prizorišču, je povedala direktorica festival Barbara Pokorny.

V sedmih dneh se je v središču Velenja in na osrednjem prizorišču ob Velenjskem jezeru zvrstilo več kot 80 ustvarjalnih delavnic na temo Zemlja pleše, v Pikini deželi ob jezeru in v središču mesta pa gledališke predstave, koncerti, pogovori in predstavitve kulturno-umetniških dejavnosti, prestavitve poklicev, vsakodnevnih opravil ter alternativnih načinov življenja.

Pikin festival otroke vzgaja v dobrodelnost, prostovoljstvo in zdrav način življenja. Zato so letos v sodelovanju s Športno zvezo Velenje in Športno-humanitarnim društvom Never Give Up izvedli celodnevni tek skozi Pikino deželo in okrog Škalskega jezera. Udeležilo se ga je 114 rekreativcev, ki so s prostovoljno prijavnino pomagali socialno ogroženim družinam. Manjšega Pikinega mini teka, se je udeležilo 76 malčkov. Na festivali je bila tudi letos Slovenska vojska, ki je pred tradicionalno Pikino regato z lahkim oklepnim vozilom Kobra pregledala gladino in globino jezera, da plovbe ne bi zmotili pirati. , ki je na zaključni slovesnosti prejel zlato Piko.

Ob številnih drugih prireditvah in srečanjih so tudi letos na najvčem otroškem festivali v državi podelili več priznanj Pike Nogavičke, takoimenovanih zlatih Pik. Med njimi je devetčlanska žirija devetletnih deklic s šestih velenjskih osnovnih šol izbrala tudi najboljšo predstavo Pikinega ter Tomaževega in Aničinega odra. Zmagala je predstava Pika Nogavička v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje režiserke Anđelke Nikolić.

Festival so v soboto zaključili s predajo mestne lente. Teden dni jo je nosila Pika Nogavička, zdaj pa jo je vsaj do županskih volitev vrnila županu Mestne občine Velenje Bojanu Kontiču.