Več prostih mest v ljubljanskih vrtcih

Mestna občina Ljubljana pripravlja razpis za podelitev koncesij za zasebne vrtce, ki bo objavljen v tem ali prihodnjem mesecu, je na novinarski konferenci dejal ljubljanski župan Zoran Janković.

Objavljeno
10. november 2009 17.17
Mo. B./STA
Mo. B./STA
Ljubljana  - Mestna občina Ljubljana pripravlja razpis za podelitev koncesij za zasebne vrtce, ki bo objavljen v tem ali prihodnjem mesecu, je na današnji novinarski konferenci dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Kot je prepričan, zaradi sprememb zakonodaje in pravilnikov s pomanjkanjem mest v ljubljanskih vrtcih prihodnje šolsko leto ne bo več težav.

S podeljevanjem koncesij za zasebne vrtce po Jankovićevem mnenju ne bodo rešili težav pomanjkanja mest v vrtcih, bodo pa staršem omogočili plačevanje nižjega prispevka za vrtec.

V novi zakonodaji, ki se pripravlja, je med drugim napisano, da morajo ob prijavi v vrtec poleg otrok tudi starši dajati emšo številko, s čimer bodo lahko ugotovili njihovo stalno prebivališče, je pojasnil župan. Občina bo po njegovih napovedih za prihodnje leto tudi spremenila pravilnik in predlagala, da se uvede centralno zbirno mesto za prijave v vrtce, kar pomeni, da bo vsak podal samo eno prijavo.

Ob tem župan predlaga, da se zakonodaja spremeni do konca januarja, zato da bodo mirno pripravili razpis za prihodnje šolsko leto. Prepričan je, da tedaj ne bo več problemov s pomanjkanjem mest v vrtcih.

Kot omenja, je v Ljubljani vključenost otrok v vrtce 85-odstotna. Glede na to, da je slovensko povprečje 62 odstotkov, je, kot pravi, trdno prepričan, da tudi v bodoče vključenost ne bo narasla čez 90 odstotkov. Poleg tega bodo s pravilnikom o izenačitvi števila otrok v homogenih in heterogenih oddelkih, ki se pripravlja, po besedah dobili okoli 50 mest v vrtcih.

Glede vrtca, ki bi ga lahko uredili v prostorih ljubljanske vojašnice, je Janković dejal, da bi ga lahko z "relativno majhnimi spremembami hitro usposobili". Vrtec bi bil lahko po njegovih besedah v prvi vrsti namenjen otrokom zaposlenih v vojašnici. "Ko bodo v vojski odločili o tem, bodo tudi ustrezno obvestili ministrico in, ko bo prišlo do pogovora med ministrico in mano, mislim, da bomo hitro našli rešitev," je prepričan župan.

Ob tem je omenil, da je ministru za šolstvo in šport Igorju Lukšiču predlagal, naj se zakonsko uredi in v študentskem naselju organizira vrtec izključno za študentske družine.