Več vrtcev s prizidki, na Prevaljah novogradnja

Zaradi pomanjkanja prostora v vrtcih so že odprli prizidka na Ravnah in v Dravogradu, včeraj pa še dodatne prostore v vrtcu v Slovenj Gradcu. Na Prevaljah bodo začeli graditi nov centralni vrtec, prizidek načrtujejo tudi v Radljah. Največja investicija bo gradnja novega centralnega vrtca ob osnovni šoli na Prevaljah.

Objavljeno
11. februar 2011 14.04
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Koroška – Centralni vrtec bo nadomestil sedanji dotrajani in pretesni enoti na dveh lokacijah. Župan Matic Tasič je pojasnil, da se bo občina zadolžila za drugo veliko naložbo – gradnjo čistilne naprave s kolektorskim sistemom, zato so se pri gradnji vrtca odločili za javno-zasebno partnerstvo ter za koncesionarja izbrali družbo CM Celje, s katero so že podpisali pogodbo.

Projekt je vreden 3,7 milijona evrov, tri četrtine zneska bodo namenili za novogradnjo vrtca, četrtino pa za obnovo športnega igrišča na Prevaljah. V novem vrtcu bo trinajst oddelkov, graditi ga bodo začeli marca, odprli bi ga predvidoma januarja 2012. Ko bo vrtec zgrajen in stadion obnovljen, bo občina Prevalje zanju še 19 let plačevala 377.000 evrov na leto, vendar pa ne bo več stroškov vzdrževanja sedanjih vrtcev, ki znašajo 40.000 evrov na leto. Prijavili se bodo tudi na različne razpise za državna in evropska sredstva, tako bi se znesek lahko še zmanjšal.

Koncesionar bo 19 let skrbel za vzdrževanje in zavarovanje obeh objektov ter za energetsko upravljanje vrtca. O obsegu naložbe v obnovo stadiona se bo občinski svet še odločal, urediti pa nameravajo igrišče z umetno travo, atletsko stezo, tribune in razsvetljavo. Obnova bo predvidoma končana oktobra, prenovljen stadion pa bodo uporabljali tudi učenci bližnje osnovne šole.

Na Ravnah na Koroškem so že odprli modularni prizidek pri enoti Ajda na Javorniku, kjer je prostora za 62 otrok. Z montažnim kontejnerjem so že pred dvema letoma pridobili nadomestno igralnico, tako jim je še uspelo zagotoviti sprejem vseh vpisanih otrok, lani pa je zmanjkalo prostora za 63 malčkov, zato so se odločili za prizidek. Na 413 kvadratnih metrih površine so pridobili tri igralnice, sanitarije, garderobe in dve terasi. Spomladi bodo uredili še okolico, s čimer bo 456.000 evrov vredna investicija končana. V celoti jo bo plačala Občina Ravne. V naložbo spada tudi preureditev notranjosti enote Levi devžej v Kotljah, pridobili so dodatno igralnico, garderobe in sanitarije.

Včeraj so odprli tudi dodatno enoto slovenjgraškega vrtca, ki so jo uredili v stavbi nekdanje železniške postaje na Celjski cesti. Uredili so dve igralnici, garderobe, sanitarije in manjšo razdelilno kuhinjo, spomladi bodo poskrbeli še za ureditev okolice.
Naložba je Mestno občino Slovenj Gradec stala 140.000 evrov. V dveh novih oddelkih je prostora za 28 otrok, starih od enega do treh let.

Tudi v Radljah načrtujejo gradnjo 150 kvadratnih metrov velikega prizidka k vrtcu, ki bi ga s hodnikom povezali s šolo in športno dvorano. Za sofinanciranje se nameravajo potegovati na državnih razpisih, če jim ne bo uspelo, bodo gradili v lastni režiji. Prostorsko stisko so do zdaj reševali z uporabo prostorov v Radljah in Vuhredu.